Sarajevo / Mektić i Duffy razgovarali o projektu deradikalizacije omladine

08. 08. 2018. u 13:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktor misije USAID-a Peter Duffy razgovarali su danas u Sarajevu o saradnji u oblasti sigurnosti, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma te rješavanje migrantske situacije.

Razmjenjene su informacije o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima projekta deradikalizacije koji se provodi u više od 15 lokalnih zajednica, s posebnim fokusom na mlade ljude i borbu protiv radikalizacije putem interneta.

Mektić je ocijenio taj projekat veoma vežnim naglasivši da su rezultati na terenu već vidljivi te podržao nastavak tog programa čiji je cilj upoznavanje mladih s opasnostima te odvraćanje od radikalnih ideja i djelovanja.

Također, upoznao je Duffyja s mjerama koje se poduzimaju na spriječavanju ilegalnih migracija kroz jačanje zaštite granice te iznalaženju adekvatnih uslova za boravak migranata koji se nalaze u BiH.

Naglasio je da je s predstavnicima lokalnih zajednica u USK-u, pored hotela „Sedra“ i objekta „Agrokomerca“ dogovorena još jedna lokacija za smještaj migranata i da će se o tome vrlo brzo izjasniti i Operativni štab za pitanja migranata u BiH i Vijeće ministara BiH.

Duffy je upoznao Mektića da je u izvještaju o trgovini ljudima, BiH nazadovala za jedno mjesto, naglasivši da su razlozi za to neprocesuiranje osoba koje se bave ovim krivičnim djelima, rad Udarne grupe za pitanje trgovine ljudima, kao i neadekvatno postupanje socijalnih radnika i policijskih službenika kada je u pitanju prosjačenje, koji vrlo često ovu pojavu ne tretiraju kao trgovinu ljudima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

NEMA KOMENTARA