Mektić i američki ambasador Nelson o političkim i sigurnosnim izazovima

Fena
Mektić i američki ambasador Nelson o političkim i sigurnosnim izazovima
Foto: Fena / Mektić i Nelson

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson razgovarali su danas u Sarajevu o ključnim političkim i sigurnosnim izazovima za BiH, te budućim oblastima saradnje između dviju država.

Mektić je kao najveći izazov za BiH naveo uspostavljanje vladavine prava, odnosno nezavisnog i efikasnog pravosuđa, kao uslova za adekvatnu borbu protiv veoma raširene korupcije. Naglasio je da trenutno stanje u toj oblasti i činjenica da nema nijedne presude za ozbiljne koruptivne afere, ugrožava ekonomski napredak, odbija strane investitore i podstiče mlade na sve masovniji odlazak iz BiH.

Ambasador Nelson je ovu godinu ocijenio kao veoma važnu za zajednički angažman SAD-a i EU za postizanje napretka u toj oblasti.

Mektić je naveo da su posljednjih godina u BiH postignuti značajni rezultati u borbi protiv terorizma, te naglasio dobru saradnju sa partnerskim agencijama u SAD-u.

Također, tokom sastanka je razgovarano i o borbi protiv trgovine ljudima. U cilju efikasnije zaštite žrtava trgovine ljudima planirano je objedinjavanje fondova koje izdvaja BiH.

Ministar Mektić je upozanao amabasadora Nelsona i o trenutnoj situaciji s migrantima i planovima BiH da se suprotstavi očekivanom novom valu ilegalnih migranata, prvenstveno kroz povećanje broja policajaca i nabavku savremene tehnike za efikasniju kontrolu i nadzor istočne granice BiH.

Također, razmijenjeni su stavovi oko usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana Bosne i Hercegovine za NATO, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije