Mektić: Došlo do povećanja broja ilegalnih migranata za 600 do 700 posto

Fena
Mektić: Došlo do povećanja broja ilegalnih migranata za 600 do 700 posto
Foto: Arhiv / Dragan Mektić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazao da je nakon sporazuma EU i Turske te zaustavljanja „balkanske rute“ došlo do velikog povećanja ilegalnih migracija.

Dodao je da je otvorena jedna nova, ilegalna ruta koja ide iz Turske, preko Grčke, Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i dalje prema zapadnoj Evropi.

Odgovarajući na delegatsko pitanje Martina Raguža u vezi s aktuelnom situacijom kad je u pitanju migrantska kriza i stanje na granicama BiH Mektić je rekao da u odnosu na sve ove zemlje, BiH ima jednu specifičnu ulogu, ima vanjsku granicu sa EU i „mi imamo dodatnu obavezu da štitimo vanjsku granicu EU od ovoga“.

"Mi imamo obavezu po kojoj nemamo izbora, moramo to presjecati, moramo svakog migranta zaustaviti ovdje, identificirati i moramo mu, u skladu s našim zakonima i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, dati tretman ovdje i tražiti način kako da to riješimo", naveo je Mektić.

On je iznio podatak da je, nakon zatvaranja masovnog priliva ostalo u Srbiji „zaglavljenih“ oko 10 hiljada migranata, koji nisu mogli dalje ni u zapadnu Evropu, a nisu mogli ni nazad.

"Srbija je to smjestila u neke izbjegličke centre, čak je jedan veoma blizu naše granice", kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, od tih oko 10 hiljada sada je negdje oko tri hiljade u Srbije, a drugi su u na razne načine  otišli iz Srbije.

"U prošloj godini je registrirano blizu 800 migranata, u 2016. godini manje od 100, a za prva dva mjeseca ove godine već 300 migranata je ovdje, znači povećanje od 600 do 700 posto. To je ozbiljan problem. Mi se još uvijek sa tim problemom nosimo u okviru naših kapaciteta",rekao je ministar Mektić.

Kao problem je naveo nedovoljnu kadrovska popunjenost Granične policije kojoj nedostaje blizu 500 ljudi i neodgovarajuću materijalno-tehničku opremljenost.

"Na posljednoj sjednici FRONTEX-a sam predložio da se uvede neka vrsta monitoringa na granici između Crne Gore i Albanije, jer imam osjećaj da tu prolaze bez ikakve kontrole od strane međunarodnih policajaca. Mi smo spremni da damo dio naših graničnih policajaca za taj monitornig", kazao je ministar Mektić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije