Mektić uvjeren: BiH sljedeće godine može očekivati poziv u NATO

Radiosarajevo.ba
Mektić uvjeren: BiH sljedeće godine može očekivati poziv u NATO
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kaže da je "izuzetno simptomatično" to što se Ambasada Rusije u BiH još nije oglasila o Programu reformi koji će biti poslat u sjedište NATO u Briselu, a na koji je jučer, kao dio dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH, pristao srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Oglasio se i Dragan Mektić: "Samo tebe Mile nasukali"

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je u nekoliko navrata preko Twittera komentarisao odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine da Zoran Tegeltija bude kandidovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Mektić je danas postignuti dogovor uporedio sa onim iz 1939. između Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka. "Dodik i Bakir=Cvetković i Maček."

"Zanimljivo je to što se Njegova ekselencija, ambasador Petar Ivancov, već dva dana ne oglašava povodom Dodikovog pristanka da BiH nastavi dalje približavanje NATO. Ako preko svojih medija, spinova i manipulacija Dodik može da laže i vara narod u Republici Srpskoj, s Rusima će mu to ići malo teže.

Ovo na šta je Dodik pristao kako bi se dočepao vlasti u Sarajevu je klasična izdaja Republike Srpske, a Rusi dobro znaju da je jučerašnjim potezom Dodik pogazio i ono što je njima obećao, a to je je Republika Srpska i BiH neće ući u NATO", kaže Mektić za Insajder.

On dodaje i to da ga nije pretjerano iznenadio jučerašnji dogovor članova Predsjedništva BiH, uprkos ranijim tvrdnjama srpskog člana Predsjedništva BiH da SNSD neće biti dio vlasti ako je uslov dalje približavanje BiH Zapadnom vojnom savezu.

"Dodik u svojoj politici nikad nije imao kontinuitet prema Republici Srpskoj i strateškim pitanjima, a ovog puta je pokazao i da mu ništa nije sveto osim vlasti i moći. On sada pokušava da svoju jučerašnju izdaju na neki način relativizuje, ali ovo je klasična aktivacija MAP-a i ovo je pristanak na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana.

Nevažno je to što su pokušali da ga kamufliraju promjenom imena. Bitno je da će to NATO prihvatiti kao Godišnji nacionalni plan i samim tim, po automatizmu, ide aktivacija MAP-a. Možemo očekivati da već sljedeće godine NATO uputi zvaničan poziv BiH za prijem u svoje članstvo. BiH je sada na čvrstom putu prema NATO, mi o tome više ne odlučujemo i Republika Srpska i BiH su praktično već sada neformalni dio NATO", tvrdi Mektić.

On, takođe, ističe da je posebno opasno po interese i budućnost Republike Srpske to što će srpski narod, nakon ulaska BiH u NATO, imati jasnu granicu na Drini.

Dodikov stav o tome šta je danas potpisano u Predsjedništvu BiH

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik rekao je danas, osvrćući se na imenovanje Zorana Tegeltija za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvajanje Programa reformi BiH, da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen. ''Čak se otvoreno u tok dokumentu kaže da su u pitanju reforme i da one ne prejudiciraju članstvo.

"Sve što je Dodik govorio protiv NATO, da su bombardovali Srbiju 1999. godine, da su bombardovali Republiku Srpsku, da su bombardovali osiromašenim uranijumom, pitanje pokretanja zajedničke tužbe sa Vučićem protiv NATO, sve je to bila samo jeftina farsa i priča za manipulaciju narodom.

Za sada, Srbija nije iskazala bilo kakvu namjeru za učlanjenje u NATO, nema MAP, niti od nje bilo ko traži Godišnji nacionalni plan, tako da smo mi sada na potpuno suprotnoj strani od Srbije kada je u pitanju NATO. Stavovi Narodne skupštine Republike Srpske, rezolucije, to što je Dodik govorio da se bez Narodne skupštine ne može ništa učiniti i da neće prihvatiti čak ni dokument koji je sličan ANP-u, bila je očigledna laž i prevara.

Mislim da nema tog Srbina u Republici Srpskoj koji bi učinio ovo što je učinio Milorad Dodik", kaže Mektić za Insajder.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije