Međunarodni sud u Haagu potvrdio: Stigla su pisma iz Predsjedništva BiH

Srna
Međunarodni sud u Haagu potvrdio: Stigla su pisma iz Predsjedništva BiH
Foto: EPA-EFE / Guus Shoonewille
Tokom protekle sedmice članovi Predsjedništva BiH uputili su Međunarodnom sudu pravde u Haagu tri različita pisma, u kojima su izrazili svoje mišljenje o legitimnosti Sakiba Softića kao agenta BiH u slučaju revizije presude po tužbi protiv Srbije.

Ova pisma upućena su nakon što je stigao zahtjev suda za takvu vrstu izjašnjavanja, a razlog slanja tri različita pisma jeste nemogućnost postizanja dogovora unutar Predsjedništva o ovom slučaju.

Kako se navodi, Ambasada BiH u Holandiji dobila je novo pismo od Suda, koje je upućeno članovima Predsjedništva BiH, kao potvrda da je ova institucija dobila odgovore članova Predsjedništva BiH u vezi sa Softićevim statusom, prenio je "Večernji list".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u svom odgovoru Sudu ponovio ranije izneseni stav da Softić nema legitimitet i da ga Predsjedništvo BiH kao nadležna institucija nije ovlastilo za podnošenje zahtjeva za reviziju, prenijeli su ranije mediji.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Sudu je prezentovao stav da je Softić i dalje legitimni agent BiH, jer Predsjedništvo BiH nikada nije povuklo dodjeljeno mu odobrenje kao agentu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je pismu naveo da Predsjedništvo BiH nije raspravljalo i odlučivalo o pismu, i o navodima iz pisma Suda.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH dogovorili su se 2. marta da svaki član pojedinačno dostavi svoje mišljenje Međunarodnom sudu pravde u Hagu u vezi sa revizijom presude tog suda po tužbi protiv Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije