Međunarodna konfederacija sindikata pisala premijeru Fadilu Novaliću

Radiosarajevo.ba
Međunarodna konfederacija sindikata pisala premijeru Fadilu Novaliću
Foto: Zenicablog / Selvedin Šatorović

Generalna sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata Sharan Burrow, na zahtjev predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedina Šatorovića, uputila je pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću „zbog prekida socijalnog dijaloga i nepostojanja propisa kojim se garantuje minimalna plaća radnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine“, saopćeno je iz SSSBiH.

Generalna sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata Sharan Burrow - undefined

Foto: Wikipedia: Generalna sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata Sharan Burrow

U pismu se navodi da nepostojanje propisa kojim se garantuje najniža cijena rada predstavlja direktno kršenje Konvencije 131. Međunarodne organizacije rada, koja predstavlja sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine.

„Generalna sekretarka najveće svjetske sindikalne organizacije, koja predstavlja 175 miliona radnika širom svijeta, pozvala je vlasti da se uključe u istinski socijalni dijalog i osiguraju da svi radnici u BiH imaju zagarntovanu minimalnu plaću i poštovanje njihovih radnih prava u skladu sa Općim kolektivnim ugovorom“, kaže se u saopćenju SSSBiH.

Također, predsjednik SSSBiH Šatorović pozvao je aktere socijalnog dijaloga u Federaciji BiH da što prije sjednu za pregovarački sto kako bi se dogovorila najniža cijena rada u Federaciji BiH i time „spriječio daljnji odlazak mladih ljudi iz naše zemlje“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije