Kantonalna bolnica: Tokom otčepljenja odvoda pronađen medicinski otpad

S. Dž.
Kantonalna bolnica: Tokom otčepljenja odvoda pronađen medicinski otpad
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Nevrijeme koje je nedavno zahvatilo Zenicu izazvalo je velike probleme u Kantonalnoj bolnici u ovom gradu.

Naime, kiša je izazvala poplave koje su dovele do začepljenja odvodnih cijevi i zastoja u odvodima otpadnih voda u bolnici, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Aida Buro.

Tokom otčepljavanja odvoda izvučen je medicinski otpad koji nije uredno odložen.

"Tokom otčepljavanja odvodnih i kanalizacionih kolektora izvučen je različit otpadni materijal iz odvodnih cijevi u kojem je uočena masa koja izgledom asocira na patoanatomski otpad. Kantonalna bolnica Zenica ima jasno definirane procedure o zbrinjavanju patoanatomskog otpada kao i ugovor za vanjski odvoz i odlaganje istog", rekla je glasnogovornica Aida Buro te dodala kako je pokrenuta interna procedura da bi se utvrdio mogući propust u propisanom zbrinjavanju otpada kojim se patoanatomska masa našla u kanalizacionom odvodu kao i utvrđivanje o kojem tipu otpada je riječ.

Medicinski otpad odlaže se prema utvrđenim procedurama i uz prisustvo stručnog medicinskog osoblja, potom se pakuje u posebne kutije na kojima je označena vrsta medicinskog otpada, a zatim se transportira u spalionice ili na neku drugu lokaciju na kojoj će se zbrinuti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije