Medicinari traže svoja prava i bolje uslove za pacijente

Anadolija
Medicinari traže svoja prava i bolje uslove za pacijente
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u Federacije BiH Osnovne organizacije pri Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica organizovao je i održao polusatni štrajk upozorenja.

Na ovaj način su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da nije donesen novi kolektivni ugovor i uvjetima rada.

Ljekar Ermin Čehić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaspolenih u zdravstvu u FBiH OO JU Kantonalna bolnica Zenica i načelnik Odjela za humanu reprodukciju rekao je kako su medicinski radnici obespravljeni.

„Mi smo napisali bezbroj dopisa, kako menadžmentu bolnice, tako i kantonalnom ministarstvu. Odgovor nismo niti jedan dobili. U ovom momentu, odlučili smo se na štrajk upozorenja kao prelaz ka generalnom štrajku, kao najveći sindikat u bolnici koji ima preko 1.300 članova. Prvo, mi treba da znamo da smo ostali bez preko 150 vrhunskih medicinskih tehničara i sestara. Ono što je temelj održavanja zdravstva mi gubimo. Druga stvar, uvjeti rada, koji su vrlo jasni, u Kantonalnoj bolnici su loši. Nije problem što mi radimo u tim uvjetima, nego što u tim uvjetima leže i borave naši pacijenti, a mi smo tu zbog pacijenata. Treća stvar, smanjuje nam se topli obrok i koeficijenti“, rekao je Čehić.

Dodao je kako sindikat duže vrijeme traži da počnu pregovori o novom kolektivnom ugovoru, koji još nisu počeli.

Ovo je štrajk upozorenja, traje pola sata i ne utječe na pacijente i bit će ih još. Generalni štrajk najavljujem ovim putem i mi smo već započeli rad na generalnom štrajku preko naše advokatske firme. Sprovodimo ga radi prava naših pacijenata na kvalitetno liječenje, zbog nedostatka lijekova, zbog toga što smo obespravljeni i što nam je koeficijent pao ispod svake razine“, dodao je Čehić.

Diplomirana medicinska sestra Jasminka Tabaković, glavna sestra na Odjelu za anesteziju i reanimaciju, rekla je kako na kraju svog radnog vijeka nema drugog interesa nego da podrži svoje kolege i kolegice koji su izgubili svoja prava.

„Kolege su obespravljeni, izgubili su dostojanstvo, poniženi, a izuzetno su profeisonalni i odgovorni. Poziv medicinske sestre je neko ko je uz pacijenta i kome se uvijek može obratiti i tu smo 24 sata dnevno za one koji nas trebaju. Mi smo potrebni pacijentima i oni su potrebni nama. Treba znati zašto je potrebna Kantonalna bolnica Zenica i da budemo prepoznati po stručnosti i znanju. A ne daju nam prave aparate, ne daju nam prostor, niti nagradu za ono što radimo“, rekla je Tabaković.

Amela Šabanović, medicinska sestra sa Odjela za očne bolesti, poručila je vlastima da moraju misliti o zaposlenim u Kantonalnoj bolnici. 

Polusatni štrajk upzorenja u Kantonalnoj bolnici Zenica trajao je od 11 do 11,30 sati, kada je predviđena pauza, a radnici su se okupili u holu bolnice, a po završetku štrajka upozorenja vratili su se na svoja radna mjesta i nastavili sa radom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije