Maureen Cormack: Na građanima BiH je odgovornost za promjene

Radiosarajevo.ba
Maureen Cormack: Na građanima BiH je odgovornost za promjene
Maureen Cormack, američka ambasadorica u BiH istakla je kako su SAD posvećene napretku BiH, ali da ključnu ulogu u stabilizaciji situacije moraju odigrati građani, koji moraju primorati političare da rade za opći interes.

Ona je u intervjuu za BHRT kazala kako su SAD žele izgrađenu BiH, te da je želja svih tamošnjih političara pomoći napredak, mir i stabilnost u BiH, kako bi uspjela pozitivna budućnost građana. 

"Budućnost BiH je put ka EU i NATO-u. Nastavili smo sa značajnim ulaganjima, da pomažemo ljudima u pitanjima sigurnosti, energetske politike, poljoprivrede, obrazovanja. Dakle, ta posvećenost je čvrsta i očekujem da će to biti nastavljeno i u doglednoj budućnosti”, rekla je ambasadorica Cormack.

Ona je govorila i o promjenama u vanjskoj politici SAD-a, te je objasnila kako SAD diljem svijeta imaju brojne obaveze.

"Naša posvećenost borbi protiv terorizma i pomaganje da bude okončan sukob u Siriji, to dugo traje. Mi vidimo kontinuitet naše politike. Izazovi u svijetu danas su značajni i predsjednik, te njegov tim za nacionalnu sigurnost, rade marljivo na tome”, istakla je ambasadorica.

Terorizam i korupcija - ključni problemi

Prilikom posjete Johna McCaina, američkog senatora i istaknutog diplomate, istaknuto je kako postoji mišljenje unutar SAD-a da su najveći problemi Balkana i BiH terorizam i korupcija. Ambasadorica Cormack ističe kako je to globalni problem i da je BiH dosta učinila u rješavanju problema.

"U svim našim zemljama, uključujući i BiH, gdje je to isto tako važno, moramo raditi sa mladim ljudima. Moramo im pokušati pomoći da se ne pretvore u samom početku u ekstremiste. Moramo raditi sa onima koji se vraćaju sa ratišta. Da li je to program deradikalizacije u zatvorima ili rehabilitacije i reintegracije u zajednici, o tome razgovaramo sa ljudima ovdje u BiH. To je razgovor koji vodimo sa policijskim agencijama, ali i sa Islamskom zajednicom. Oni su uistinu preuzeli vodeću ulogu po tom pitanju. Imaju mogućnost da igraju važnu ulogu u tome", kaže ambasadorica Cormack.

Kada je riječ o pitanju korupcije, ona dodaje kako je to ključno pitanje u BiH, no problem je što građani korupciju smatraju normalnom pojavom. Stoga SAD puno toga rade da bi utjecali na rješenje ovog problema, te postoje posebni projekti u BiH, u nadi da se promijeni mišljenje građana o mitu i korupciji.

"Građani trebaju mijenjati stvari u BiH"

Za Ambasadu SAD-a u BiH jako je važna saradnja sa lokalnim liderima, te ambasadorica Cormack kaže kako SAD imaju dobru saradnju sa tim liderima, no da je mnogo bitnije to što lideri ne rade dovoljni kako bi BiH napredovala.

"Sada imamo jedan paket reformi koji je “zaglavio” zato što lideri ne rade ono što bi trebalo da rade. Prvo treba da objasne građanima zašto je to bitno, da objasne zašto to ispunjava ciljeve BiH i da rade taj teški politički posao da reforme budu provedene. Ono što zaista trebamo vidjeti ovdje je manje retorike, mnogo manje politike, a puno više stvarnog posla da bi zemlja napredovala", govori Cormack.

Ona je istakla i kako je potrebno da građani mijenjaju stvari, da se aktivno uključe i pokažu da im je stalo do promjena, no da za to nije potrebna revolucija nego evolucija razmišljanja.

Posebno je zanimljiva bila njena izjava u vezi sa sankcijama i politikom SAD-a u BiH, kada je Cormack kazala da bi moglo biti još sankcija za pojedine političare u BiH.

"Politika sankcija je jasna, ona čvrsto počiva na vladavini zakona i Zakon o sankcijama zapadnom Balkanu ima jasne kriterije. Nadamo se da neće biti više kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da možemo ići svi dalje u pozitivnom smjeru. Međutim, imamo jasne politike i našu ulogu kao zemlje koja podržava Dejtonski sporazum jako ozbiljno, pa ćemo i dalje kroz tu prizmu gledati na stvari”, ustvrdila je ambasadorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije