Matviyenko u Predsjedništvu: Rusija poštuje put BiH ka Europskoj uniji

Radiosarajevo.ba
Matviyenko u Predsjedništvu: Rusija poštuje put BiH ka Europskoj uniji
FOTO: Radiosarajevo.ba / Valentina Matviyenko u Predsjedništvu BiH
Predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvienko prenijela je pozdrave članovima Predsjedništva BiH predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

"Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija imaju dobre i stabilne odnose, te više od 20 godina diplomatskih odnosa, a multilateralna saradnja s BiH i zemljama regije je prioritet za Rusku Federaciju", istaknuto je tokom susreta.

Iskazan je obostrani interes da se sveukupni bilateralni odnosi dalje razvijaju i unapređuju u svim aspektima, posebno u oblastima ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene. Istaknut je interes ruske strane da se tržište BiH otvori za ruske kompanije zainteresirane da ulažu, posebno u naftnu industriju, te je konstatiran veliki značaj aktiviranja ekonomske saradnje unutar Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Također, razgovarano je o potrebi unapređenja saradnje na poljima nauke, tehnike, kulture, obrazovanja i u humanitarnim djelatnostima.

Visoka ruska delegacija, koja je u višednevnoj posjeti BiH, smatra veoma važnim uspostavljanje sistemske saradnje na nivou parlamenata i međuparlamentarni dijalog. U sklopu višednevne posjete važnija tema održanih sastanaka s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH i planiranih sastanaka s predstavnicima Narodne skuštine RS je daljnje ugovorno reguliranje bilateralnih odnosa dvije zemlje. U tom kontekstu, zatražena je podrška da se aktivira potpisivanje niza sporazuma između naših zemalja.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su opredjeljenje BiH za pridruživanje Evropskoj uniji, a predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije iskazala je poštovanje opredjeljenju BiH da se pridruži Europskoj uniji, te istaknula da cijeni odluku svih nivoa vlasti u BiH da se istovremeno razvijaju dobri odnosi s Ruskom Federacijom.

Predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije iskazala je stav Rusije da se zalaže za suverenitet BiH, održavanje mira i stabilnosti, te očuvanje cjelovitosti. Također, javni i otvoreni stav Ruske Federacije je da se treba pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zahvalnost za interes i posjetu visoke ruske delegacije BiH, što je podstrek daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije