Masovni protesti danas u Sarajevu: Vojni penzioneri traže svoja prava

E. H.
Masovni protesti danas u Sarajevu: Vojni penzioneri traže svoja prava
Cjelodnevni sastanak predstavnika vojnih penzionera i Vlade FBiH u utorak nije urodio plodom, zbog čega su predstavnici saveza ovog dijela boračke populacije odlučili danas organizirati proteste u Sarajevu.

Tačnije, protesti će biti održani ispred zgrade Vlade Federacije BiH, gdje će vojni penzioneri/osiguranici tražiti rješenje svojih problema, zbog kojih su i u prethodnom periodu organizirali brojne proteste u Sarajevu, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Hilmija Suljić, organizator ovih protesta uime Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

"Za danas smo najavili posebne proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH, koji će biti održavani više dana, a koliko tačno to zavisi od Vlade, ne od nas. Mi smo sinoć negdje do pola 11 pokušavali napraviti neki sporazum sa Vladom, praktično punih osam sati su trajali naši pregovori koji nisu urodili plodom, zbog čega danas od 12 sati izlazimo na proteste. Zasada neće biti postavljeno šatorsko naselje, no ukoliko bude potrebno aktivirat ćemo i tu aktivnost", kazao nam je Suljić.

On je dodao i kako će ipak predstavnici Saveza pokušati da što prije postignu dogovore s Vladom Federacije BiH u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijm penzionisanju, kako bi što prije riješili svoj problem i završili proteste.

"Nastojat ćemo da završimo što prije, ali to sve zavisi od Vlade FBiH. Dakle, na proteste dolaze vojni penzioneri/osiguranici iz cijele FBiH, ali ne u onom obimu koliko bi trebali masivni, jer čuvamo svoje snage i za naredne dane", zaključio je Suljić.

Kontaktirali smo i Federalnu upravu policije, koja je nosilac aktivnosti osiguravanja današnjih protesta, gdje su nam potvrdili da je za proteste formiran poseban štab.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije