Mašović: Četiri helikoptera Huey II košat će 38.539.378 američkih dolara

Radiosarajevo.ba
Mašović: Četiri helikoptera Huey II košat će 38.539.378 američkih dolara
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Senad Mašović

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović kazao je danas kako potpisivanje ugovora o nabavci helikoptera Huey II, američkog proizvođača Bell, predstavlja početak intenzivnog procesa modernizacije i jačanja kapaciteta OS.

Istaknuo je kako će ova nabavka omogućiti OSBiH da u sklopu vlastite misije uspješno odgovore svim zadacima unutar BiH, kao i zadacima na regionalnom nivou u pogledu izgradnje kapaciteta za odgovor na elementarne i druge nepogode.

Komentirajući novinarski upit u vezi s modernizacijom OSBiH, Mašović je podsjetio kako je to proces koji obuhvata 17 kapitalnih projekata, uključujući i unapređenje zračne mobilnosti.

Naveo je, istovremeno, kako se radi o procesu, koji čini sastavni dio dokumenta „Pregled odbrane“, a koji je Pedsjedništvo BiH kao vrhovna civilna komanda potpisalo 2016. godine.

„Očekujemo da po slanju 'Plana reformi', OSBiH krenu u implementaciju Pregleda odbrane, ali i da država Bosna i Hercegovina osigura značajno veća novčana sredstva za implementaciju modernizacije OS kao krucijalnog procesa“, kazao je Mašović.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH gneralpukovnik Senad Mašović kazao je to u sklopu ceremonije svečanog potpisivanja ugovora za nabavku spomenutih helikoptera, kojoj je prisustvovao uz druge visoke dužnosnike iz BiH i međunarodne zajednice.

Helikopter Huey II - undefined

Foto: Screenshot: Helikopter Huey II

Ugovor o nabavci četiri nova helikoptera Huey II, američkog proizvođača Bell, ukupne je vrijednosti 38.539.378 američkih dolara u čemu je BiH sudjelovala s 4.360.000 dolara (7,5 miliona KM), dok je preostali iznos osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem američkog programa pomoći prijateljskim zemljama.

Nabavka spomenutih letjelica, istovremeno, predstavlja i najznačajniji investicijski projekt od ustroja OSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije