Martinović: Dugačak je popis dužnosnika za koje ćemo predložiti smanjenje plaća

M. Rener Smajović
Martinović: Dugačak je popis dužnosnika za koje ćemo predložiti smanjenje plaća
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Nakon što je Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odlučila za oko 1.000 KM sniziti primanja poslanika, o sličnim mjerama će odlučivati i nadležna komisija Doma naroda.

Datum zasijedanja Administrativne komisije Doma naroda još nije utvrđen, ali se očekuje vrlo brzo.

Najavljeno je da će mjere obuhvatiti daleko više od smanjenja paušala delegatima, ali i da će tražiti smanjenje plaća zvaničnika izvan Parlamenta.

„Administrativno povjerenstvo će se, čim bude zasijedalo, svakako opredijeliti za donošenje brojnih mjera ušteda, a podugačak je i popis dužnosnika u Federaciji BiH za koje ćemo predložiti smanjenje plaća“, izjavio je za Radiosarajevo.ba Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednik Administrativne komisije ovog doma.

Podsjetimo, prije dva dana su u Predstavničkom domu odlučili smanjiti primanja poslanika.

Primanja zastupnika u Parlamentu FBiH smanjena za hiljadu maraka

Ovo je bh. medijima potvrdila Melika Mahmutbegović, predsjednica Administrativne komisije ovog doma i potpredsjednice FBiH

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, koja je ujedno i zastupnica i predsjednica Administrativne komisije Predstavničkog doma, kazala je da je paušal sa 600 KM smanjen na jednu KM mjesečno. Na jednu marku smanjena je i naknada za odvojeni život, koja je iznosila 300 KM, kao i naknada za smještaj.

Samo po ova tri osnova, godišnje delegatima Doma naroda bude isplaćeno oko 255.000 KM, a poslanicima daleko više s obzirom da ih i ima skoro duplo više.

Martinović (HDZ BiH) je prokomentarisao i potez Mahmutbegović (SDA).

U najmanju ruku nam je čudno da potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović predlaže mjere predsjednici Administrativnog povjerenstva Zastupničkog doma Meliki Mahmutbegović. Za nas je to očit primjer sukoba interesa radi provođenja stranačke politike“, rekao je Martinović.

Inače, na ime plaća, toplog obroka, regresa, paušala i drugih privilegija federalnih parlamentaraca samo prošle je godine iz budžeta isplaćeno više od 1,6 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije