Martin Tais: Jedino rješenje za loš zrak je zabrana loženja uglja

Radiosarajevo.ba
Martin Tais: Jedino rješenje za loš zrak je zabrana loženja uglja
Jutros od 7 sati na putevima u Kantonu Sarajevo provodi se "par-nepar" sistem saobraćanja, kao jedan od vidova smanjenja zagađenja zraka u zimskom periodu, sve u sklopu epizode "Uzbuna".

Veliki je broj onih koji su reagirali na ovakve mjere, koje je uveo Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo, a među njima je svakako jedna od najrelevantnijih kritika bila ona napisana na Facebook profilu Martina Taisa, stručnjaka za kvalitetu zraka i klimatske promjene. 

Tais je, za sve one koje to zanima, pojasnio kako se to upravlja zrakom, te koje mjere je potrebno provoditi s ciljem prevencije ovakvih alarmantno pogoršanih uslova u Sarajevu, ali i brojnim drugim gradovima diljem BiH.

"Zaštita okoliša, u prvom redu, ostvaruje se smislenim upravljanjem prostorom za što je nužno dobro poznavanje tog prostora, njegovih obilježja, vrednota, osjetljivosti i ugroženosti. Tek tada je moguće objektivizirati probleme, utvrditi uzroke te pronaći najdjelotvornija rješenja unapređivanja stanja okoliša. Zrak kao ograničavajući faktor razvoja Grada Sarajeva zbog prirodnih i orografskih uslova je bitan ograničavajući faktor", ističe Tais u svom obrazlaganju problema.

Nadalje, pojašnjeno je i da stabilne vremenske situacije doprinose akumuliranju štetnog zraka u atmosferi grada, jer u ovakvim vremenskim situacijama nema generalnih vazdušnih strujanja u prizemnom sloju tamosfere. Zbog svega toga potrebno je smanjiti emisiju štetnih materija u zrak, za što postoji nekoliko načina koje je Tais i naveo.

"Sarajevo je prije rata uvelo plin, kao energent, za zagrijavanje. Posljednjih godina se uočava trend povecanja SO2 i crnog dima u atmosferi grada, a što je posljedica sve veće potrošnje ugljeva u domaćinstvima i nekim kotlovnicama. Ugalj, koji se koristi je sumnjivog kvaliteta –povećanog sadržaja sumpora.
Postoje odluke u zakonskim propisima KS o vrsti ugljeva koji se mogu koristiti na području kantona. Nema kontrole koje se vrste ugljeva koriste u kantonu, niti u kojim količinama.
Potrebno naći rješenja za destimulaciju korištenja ugljeva, kao i stimulaciju korištenja plina ili alternativnih goriva - biomase, energije sunca, vjetra i slično.
Treba donositi dugoročna rješenja na smanjenju emisija u zrak, jer je kapacitet sarajevske kotline u hladnijem dijelu godine ograničen visinom sloja temperaturne inverzije", objašnjava Tais, te ističe da je mjera i naredba o proglašenju "Pripravnosti", a ne "Uzbune" jedina ispravna u ovom trenutku i može doprinijeti poboljšanji kvaliteta zraka.

No, navodi da je ovo samo kratkoročna mjera i da će se ubuduće morati razmišljati dugoročnije, kako se ovakve i gore situacije ne bi dešavale svakodnevno, te je potrebna izrada strateških ciljeva i mjera smanjenja emisije štetnih materija u zrak.

"Prvi cilj je potpuna zabrana korištenja čvrstih goriva, posebno uglja. Dugoročno treba zamijeniti korištenje uglja sa kotištenjem plina. Naravno ne može se zabraniti ljudima da se griju na ugalj, a ne ponuditi im prihvatljivo rješenje. Treba zato subvencionirati cijene plina u tri zimska mjeseca u KS da bi bio isti ili jeftiniji od uglja. Treba stimulisati ugradnju plina u automobile, a gradski saobračaj da koristi samo plin. Treba stimulirati utopljavanje zgrada, kao poznatu mjeru u svijetu, da bi se izvršile uštede potrošnje energije - goriva", poručuje Tais.

Ističe da su sve ove mjere, koje treba pripremati dugoročno, poznate u cijelom svijetu, te da samo tako možemo spriječiti ono što se ovih dana dešava u glavnom gradu BiH.

"Moramo imati u vidu da je i London šezdesetih godina imao velikih problema sa smogom - zagađenim zrakom i rješio ga. Kako ga je rješio? Tako što je zabranio loženje uglja", zaključuje Tais.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije