Marš mira, dan drugi: Svi koračaju ustrajno i niko se ne žali na umor

L. R.
Marš mira, dan drugi: Svi koračaju ustrajno i niko se ne žali na umor
Marš mira / Drugi dan na Maršu mira
Pet i po hiljada ljudi, koji se nalaze u koloni Marša mira, jutros su nastavili koračanje prema Potočarima.

Nakon što su prenoćili u Liplju, krenuli su prema mezarju u Potočarima, gdje će stići sutra - današnja dionica duga je 35 kilometara. Strma šumska staza zamijenila je asfaltni put, a kiša koja pada od sinoć otežava put učesnicima.

Damir Hrustić, član Odbora Marša mira, za portal Radiosarajevo.ba je izjavio kako su najveći problem upravo vremenski uslovi, jer većina učesnika nema adekvatnu obuću.

"Ipak, svi učesnici koračaju ustrajno i niko se ne žali na umor. Jedino je što su i danas - a kako i ne bi - svi učesnici vrlo emotivni", kazao je naš sagovornik.

Učesnici će danas koračati do sela Mravinjci, nadomak Konjević Polja, a ujutro će krenuti put Potočara.

Ove godine će učesnici Marša mira prvi put tokom treće, završne etape prolaziti od Buljima do Kameničkog Brda, putem na kojem je 1995. godine iz zasjede ubijeno gotovo 1.000 Srebreničana. Ranije se ova trasa izbjegavala zbog nepristupačnog i miniranog terena.

Kolona Marša mira jučer je počela svoj put, a krenuli su iz Nezuka u opštini Sapna. Koračat će istom rutom kojom su u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, Bošnjaci pokušali da stignu do slobodnog područja. Cilj je odati počast žrtvama srebreničkog genocida i podsjetiti na jezive zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije.

Ove će godine na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari biti ukopano 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

U Identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još skoro 170 identificiranih žrtava, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije