BiH je opstala zahvaljujući antifašističkoj borbi za slobodu

Anadolija
BiH je opstala zahvaljujući antifašističkoj borbi za slobodu
/ Radiosarajevo.ba
Bosna i Hercegovina je opstala zahvaljujući antifašističkoj borbi za slobodu, a fašizam je na današnji dan prije 72 godine vojnički pobijeđen, ali nije idejno uništen.

Ovo je poručeno sa današnjeg marša antifašista u Sarajevu organizovanog povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Marš antifašista okupio je stotine građana BiH i zemalja regiona koji su prošetali glavnim ulicama Sarajeva, a organizovan je pod sloganom “I ja sam antifašista”.

Ovo je prvi put da je jedan ovakav događaj organizovan u Sarajevu, a nastao je kao odgovor na sve češće veličanje fašizma i nacionalizma u glavnom gradu BiH, ali i u čitavoj Bosni i Hercegovini. 

Marš antifašista je krenuo ispred Sebilja do Vječne vatre gdje je položeno cvijeće na spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu. 

Cvijeće i vijenci su položeni i na Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, nakon čega je kod spomenika  Josipa Broza Tita upriličen program i obraćanje Nađe Biser-Taso, učesnice Narodnooslobodilačke borbe (NOB), te organizatora marša.

Nađa Biser-Taso, osvrnula se na doprinos koji je pobjedi nad fašizmom u Evropi doprinijela Narodnooslobodilačka borba u period od  1941. do 1945. godine.

“Antifašistički ustanak 1941. protiv okupatora i domaćih izdajnika organizirala je i njime rukovodila Komunistička partija Jugoslavije pod rukovodstvom Josipa Broza Tita. Tadašnje političke partije bivše Jugoslavije ili su se stavile u službu okupatora ili su pasivno čekale ishod rata. Fašistička Njemačka i Italija bile su tada na vrhuncu moći okupiravši gotovo sve zemlje zapadne i srednje Evrope zadajući velike udarce Crvenoj armiji Sovjetskog saveza. Nakon podizanja naroda na ustanak terotitorija BiH i Jugoslavije postala je poprište najžešćih krvavih borbi jer je okupator svoje ciljeve ostvarivao masovnim ubijanjem ljudi, progonima i uništavanjem njihove imovine. Fašisti su ozakonili sistem terora, koncentracionih logora i ubijanja ljudi bez suđenja”, podsjetila je Biser-Taso.

Istakla je da su na udaru fašista bili najprije Jevreji, Srbi, Romi, komunisti koji su stavljeni van zakona.

“Na raznim stratištima ubijenje veliki broj ljudi, a strijeljani su odrasli i malodobni muškarci i žene, vjernici i ateisti, radnici, seljaci, inteligencija i svi oni bez obzira na naciju koji su slobodarski mislili, govorili i djelovali kao antifašisti. Svi su oni dali živote u uvjerenju da je okupator nemoćan ako je narod jedinstven u otporu zlu”, rekla je Biser-Tiso.

Istakla je da su nakon završetka Drugog svjetskog rata, maja 1945. sve snage bile usmjerene na obnovu i izgradnju zemlje, naročito BiH i da je pred posljednji rat 1992.-1995. BiH spadala u privredno i industrijski srednje razvijene evropske zemlje u kojoj su postignuti značajni rezultati na svim poljima ekonomskog, kulturnog i društvenog života u toku 45 godina najdužeg perioda mira na ovim prostorima.

“Podrška progresivne svjetske javnosti i demokratskih vlada svijeta BiH i njenoj pravednoj borbi agresije 1992.-1995. velika je tekovina antifašizma, jer je BiH upravo opstala zahvaljujući antifašističkoj borbi za slobodu te svom opredjeljenu za multietničku, multireligijsku pravnu, sekularnu zajednicu naroda koji u njoj žive”, rekla je učesnica NOB-a.

Prema njenim riječima, danas snažan uticaj na vlast i javni život imaju nacionalističke i profašističke snage koje čine sve da unište biće BiH.

“Neofašizam danas predstavlja zlo i problem ne samo nas borce NOB-a, nego i cijelom društvu pošto je na sceni. Fašizam je 9. maja 1945. vojnički pobijeđen ali nije idejno uništen. On je prisutan u raznim vidovima i u našem društvu što se ogleda između ostalog i u djelovanju raznih neofašističkih i profašističkih organizacija”, rekla je Biser-Taso.

Prema riječima organizatora, današnjem maršu prisustvovalo je blizu 2.000 učesnika, a predsjednik SABNOR-a Bakir Nakaš pozvao je sve građane da se naredne godine okupe u što većem broju i bude ih, kako je kazao, 20.000 i više.   

Organizator marša je Socijaldemokratska partija BiH, u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo.

Danas se obilježava godišnjica konačne kapitulacije nacističke Njemačke i godišnjica kraja nemira u Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope, i ove godine se nizom događaja obilježava širom regiona i Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije