Mario Karamatić pozvao na legalizaciju svih narkotika i uvođenje akciza na njih

Fena
Mario Karamatić pozvao na legalizaciju svih narkotika i uvođenje akciza na njih
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu u prvom čitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje podrazumijevaju reguliranje prava na policijski dodatak.

Ovim izmjenama, osim policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), pravo na taj dodatak imali bi i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Delegati su bez rasprave podržali i dopune Krivičnog zakona BiH kojima bi se onemogućilo ublažavanje kazne i zamjena zatvorske kazne novčanom, osobama osuđenim na kaznu zatvora za krivična djela protiv integriteta BiH, terorizma i u vezi s terorizmom.

U drugom krugu glasanja podržan je Izvještaj o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila koji je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH, međutim delegati nisu primili k znanju Informaciju o stanju sigurnosti u državi za 2016. godinu.

Nakon primjedbi delegata Kluba Srba Sredoja Novića (Savez nezavisnih socijaldemokrata- SNSD) da Izvještaj o stanju sigurnosti kasni, ministar sigurnosti Dragan Mektić pozvao je zakonodavnu vlast da mu pomogne oko dostavljanja podataka.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratska akcija - SDA) naglasio je da nema sigurnosti u regionu ako neka država regiona ima problema u toj oblasti zbog čega i cjelovitost tog problema podrazumijeva saradnju i razmjenu informacija među državama, ali i unutar zemlje.

Za delegata Kluba Srba Darka Babalja (Srpska demokratska stranka - SDS) najveća prijetnja u BiH nije terorizam nego su droge najveći problem društva, dok je delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (Hrvatska seljačka stranka - HSS) pozvao na legalizaciju svih narkotika i uvođenje akciza na njih.

"Mislim da to sve treba legalizirati i staviti na trafike. To sve treba legalizirati i onda uvesti akcize na to. Imamo u Hercegovini slučajeve gdje SIPA dronovima traži uzgajivače duhana, a dileri neometano prolaze. Ja sam za legaliziranje narkotika i uvođenje akciza na njih", kazao je Karamatić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije