Marijo Pejić: Zabrinjavajuće islamofobične izjave predsjednice Grabar-Kitarović

Radiosarajevo.ba
Marijo Pejić: Zabrinjavajuće islamofobične izjave predsjednice Grabar-Kitarović
Foto: Ins.ba / Marijo Pejić

Dr. Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, osudio je stavove predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je tokom zvanične posjete Izraelu, uz ostalo, nazvala Bosnu i Hercegovinu “nestabilnom zemljom” koja je “pod kontrolom militantnog islama”.

Kolinda: BiH je pod kontrolom militantnog islama

Piše: F. V.

Zabrinjavaju me islamofobične izjave kojima se mnogi hrvatski politički dužnosnici odmiču od stvarnih interesa Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te bosanskohercegovačkih Hrvata, postupno se približavajući i dodvoravajući onoj politici koja se otvoreno protivi teritorijalnoj cjelovitosti BiH, ali i njezinoj NATO perspektivi”, kazao je Pejić.

On je ukazao zašto su ovakve izjave opasne u današnjem kontekstu.

Plasiranje ovakvih ideološko-propagandnih konstrukcija u medijski prostor, dovodi, naravno, do političkih konflikata i usložnjavanja ionako zahtjevne sigurnosne situacije ovog jedinstvenog sigurnosnog područja, u koji spadaju i Hrvatska i BiH. Očito da je neophodna nova politika na ovom području koja će se temeljiti na načelima povjerenja i odgovornosti, a ne na generiranju unutarnjih i vanjskih neprijatelja naroda, vjere i slično”, kazao je Pejić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije