Manuela Naessl nova šefica ureda EBRD-a za BiH

Radiosarajevo.ba
Manuela Naessl nova šefica ureda EBRD-a za BiH
Foto: EBRD / Manuela Naessl

Europska banka za regionalni razvoj (EBRD) imenovala je Manuelu Naessl za šefa operacija u Bosni i Hercegovini.

Njemica Manuela Naessl preuzet će 1. oktobra dužnost od sadašnjeg šefa ureda u Sarajevu Iana Browna, saopćeno je iz EBRD-a.

Imenovanje je uslijedilo nakon godišnjeg sastanka EBRD-a i poslovnog foruma održanog 2019. u Sarajevu ranije ovog mjeseca. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopćila da planira da u 2019. godini za BiH izdvojiti do 400 miliona eura. Do sada je banka uložila 2,3 milijarde eura kroz gotovo 160 projekata u zemljama zapadnog Balkana.

"Veoma sam ponosna i počastvovana što preuzimam ovu ulogu i zadatak. Naš posljednji godišnji sastanak je impresivno pokazao posvećenost EBRD-a Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, a za mene će to biti vodič za naše buduće operacije. Kombinujući investicije sa reformom politike, Banka će posebno podržati privatni sektor, promociju regionalne saradnje zemlje i evropske integracije i razvoj zelene ekonomije, gradeći na jakim temeljima koje je moj prethodnik položio", rekla je Naessl u izjavi.

Manuela Naessl se pridružila EBRD-u 2011. iz Svjetske banke. U EBRD-u je radila u timovima za energiju i prirodne resurse i odigrala ključnu ulogu u realizaciji Strategije energetskog sektora za 2014.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije