Makarević: Samo organizirana dijaspora može štititi svoje interese u Norveškoj

Fena
Makarević: Samo organizirana dijaspora može štititi svoje interese u Norveškoj

Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj održao je izbornu sjednicu na kojoj je za novog predsjednika udruženja izabran Miralem Bećirović, dugogodišnji aktivista koji između ostalog godinama vodi institut sevdaha u Norveškoj.

Sjednica je održana u prostorijama bosanskohercegovačke ambasade u Oslu, a obraćajući se članovima Udruženja ambasador Nedim Makarević ukazao je na značaj ove najbrojnije organizacije bh. građana u Norveškoj. Savez je registriran 2002. godine u Oslu, a danas ima oko 12.000 članova. Savez uključuje 16 bosanskohercegovačkih udruženja, klubova, društava, vjerskih organizacija, kao i druge oblike organizovanja  građana BiH u Kraljevini Norveškoj.

-Savez UGBiH u Norveškoj je najjači legitimni predstavnik naših građana u ovoj zemlji i samo sa takvom snagom ih možemo adekvatno predstavljati pred državom Norveškom, ali i u svim sferama društvenog života – istakao je Makarević.

Osnovni zadaci Saveza udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj su zastupanje zajedničkih interesa kod vlasti i institucija u Norveškoj i BiH, jačanje ugleda BiH u norveškom društvu, njegovanje bosanskog jezika, kulture, običaja i tradicije BiH, kao i njihovo prenošenje na mlade generacije. Savez aktivno radi i na suradnji sa drugim organizacijama, organizira kulturne i sportske manifestacije, različite kurseve, seminare i predavanja, kao i humanitarne akcije te aktivno učestvuje u procesu povratka u BiH.

Ambasador Makarević je naglasio da su ovo zadaci koji  trebaju biti prioritet i u budućnosti.

-Samo dobro organizirani, možemo ostvariti planirane projekte, projekte koji su u interesu svih građana Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj – istakao je Makarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije