Majke Srebrenice traže zaštitu od Vijeća za implementaciju mira

Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice traže zaštitu od Vijeća za implementaciju mira
FOTO: Fena / Udruženja Srebreničanki očekuju zaštitu

Udruženja Srebreničanki očekuju od predstavnika ambasada zemalja članica Vijeća za implementaciju mira da u skladu s njihovim mandatom, stanu u zaštitu žrtava i povratnika te doprinesu uspostavljanju mira i sigurnosti u Srebrenici, gdje je počinjen najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

„Posebnu pažnju skrećemo i ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenici, s obzirom na njihov mandat i obaveze proistekle iz Dejtonskog sporazuma, u vezi s provođenjem mira i zaštitom povratnika i žrtava genocida. Tražimo od ambasadora članica Vijeća za implementaciju mira, s izuzećem Ruske Federacije, da otkažu gostoprimstvo načelniku Mladenu Grujičiću u svojim ambasadama, kao i da otkažu sve posjete i saradnju s općinskim institucijama Srebrenice sve dok se ne promijeni odnos lokalnih vlasti Srebrenice prema povratnicima i žrtvama genocida“, navodi se u saopćenju udruženja Srebreničanki.

Sigurnosna situacija i međunacionalni odnosi u Srebrenici trajno su narušeni od događaja 6. januara koji su kulminirali povorkom gradskim ulicama praćenom upotrebom vatrenog oružja i pjevanjem četničkih pjesama, kao i odlaganjem svinjskog otpada u blizini Fabrike akumulatora i Memorijalnog centra u Potočarima.

„Posebnu odgovornost snose lokalne vlasti, na čelu s načelnikom Mladenom Grujičićem. Umjesto da doprinesu smirivanju tenzija i uspostavljanju povjerenja, lokalne institucije su zdušno i otvoreno, u svojstvu političkog pokrovitelja, podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja“, dodaje se.

Iz Udruženja naglašavaju da je posebno je monstruozna kampanja koju predstavnici nacionalističkih udruženja sa srpskim predznakom, a pod pokroviteljstvom lokalne vlasti, vode protiv bivšeg načelnika Srebrenice i preživjele žrtve genocida Ćamila Durakovića, kojem su upućene i prijetnje, saopćile su majke Srebrenice.

„Nezamislivo je da u gradu u kojem je počinjen genocid vlada politika zastrašivanja i nacionalne mržnje te propagiranja ideologije i ličnosti ratnih zločinaca, presuđenih pred najvišim institucijama međunarodne pravde“, navele su također.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije