Majka Irene Predojević: Želim da ga pogledam u oči i pitam zašto mi je ubio kćerku

Radiosarajevo.ba
Majka Irene Predojević: Želim da ga pogledam u oči i pitam zašto mi je ubio kćerku
Foto: Nezavisne / Mileva Predojević
Najviše bih voljela, kada bih imala mogućnost, da me neko ovog trenutka odvede da ga pogledam u oči i da ga pitam zašto je ubio moju Irenu.

To je danas za Nezavisne ispričala Dubičanka Mileva Predojević, majka Irene Predojević, dvadesetosmogodišnjakinje koja je prije 13 godina svirepo ubijena, a zbog čega je uhapšen lokalni policajac Goran Jeličić.

On je osumnjičen da je nesrećnu djevojku zadavio, zapalio kako bi sakrio tragove pa tijelo bacio na lokalnu divlju deponiju.

Svi se sada pitaju koji trag je policiju, 13 godina nakon zločina, doveo do njihovog kolege. Naš izvor kaže da je Jeličić i ranije saslušavan, ali su istražioci tada naišli na prepreku.

"Zbog ubistva Irene do sada su saslušavane desetine lica, uključujući i Jeličića. On je tada, međutim, imao alibi, tako da je isključena njegova povezanost s ubistvom Irene. Ali, nedavno je taj alibi pao i krenulo se ispočetka. Kockice su sada posložene", otkriva policijski izvor.

Promuklim i iznemoglim glasom, na ivici suza, Mileva je u potresnoj ispovijesti za Nezavisne potvrdila da joj je najveći strah bio da za života neće saznati ko joj je nanio najveću životnu bol.

"Pravo da vam kažem, nisam imala nade. Uvijek sam govorila - mi ćemo umrijeti, nećemo saznati. Ali u zadnjih možda mjesec dana, ovdje sam osjećala nešto", govori nam Mileva, dok pokazuje grudni koš.

Ističe da je dočekala da njen unuk, sin druge kćerke Nikoline, pođe u školu, a još joj je teret bio samo da sazna ko joj je zauvijek oduzeo Irenu.

"Teško nam je, da nam ne može biti teže. Za 13 godina nikada mi do glave nije moglo doprijeti zašto se to desilo, ko je našoj Ireni mogao nešto uraditi. Nije što je ona moja, već to je bilo takvo dijete, kakvo se moglo samo poželjeti", naglašava majka ubijene Dubičanke.

Ističe da je sve ovo vrijeme porodica razgovarala s policijom i tužiocem, te imala samo jedan zahtjev.

"Molili smo ih, pa i svađali se, plakali, da nas moraju razumjeti, da nam je teško, da ne možemo s tim živjeti", priča Mileva.

Dodaje da se samo plaši da i ovim hapšenjem slučaj neće biti rasvijetljen.

"Muž je dobio šećer, umro je, a nije saznao istinu. Ja se borim. Koliko god bih voljela umrijeti zbog svoje Irene, toliko bih voljela dan duže živjeti zbog druge kćerke i njenog djeteta. Unuk ima šest godina i spominje Irenu. Prepoznao ju je na slici i rekao: 'Ovo nije moja mama'. Ja sam mu rekla: 'To je, sine, tvoja tetka Irena'. Stalno me je pitao za nju, ljubio njenu sliku", kazuje Mileva.

Dok pokazuje na svoju kćerku, odnosno Ireninu sestru Nikolinu, Mileva ističe da i ona sve ovo teško podnosi.

"Sigurno je 20 kilograma omršavila. Ima jedno dijete. Jedva se bori sama sa sobom", napominje Mileva, te dodaje da osumnjičenog policajca ne poznaje.

Irenina sestra Nikolina je kratko izrazila nadu da će sada, nakon toliko godina, ovaj zločin konačno biti riješen.

Nakon krim-obrade, Jeličić je danas pod pratnjom do zuba naoružanih policajaca sproveden u Okružno javno tužilaštvo Prijedor. Biće mu predložen pritvor.

U saopštenju iz MUP-a navodi se da je osumnjičen za teško ubistvo, odnosno da je na naročito svirep i podmukao način ubio Predojevićevu.

Zvjersko ubistvo izvedeno je u noći između 6. i 7. avgusta 2005. godine. Irena je tu noć s prijateljicama bila u noćnom izlasku. Izgubio joj se trag kada su se razišle.

Policija, porodica i komšije pokrenuli su opširnu potragu. Najcrnje slutnje obistinile su se kada je jedan od komšija 8. avgusta na divljoj deponiji pronašao ugljenisani ženski leš. Ispostavilo se da je u pitanju Irenino tijelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije