Majka Hatidža neće dočekati pravdu u slučaju Karadžića

O.K.
Majka Hatidža neće dočekati pravdu u slučaju Karadžića

Dok se cijeli svijet priprema za  izricanje drugostepene presude bosanskom krvniku Radovanu Karadžiću, vrijedi pomenuti i osobu koja je svoj život nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu posvetila borbi za istinu i pravdu, Hatidžu Mehmedović, koja neće dočekati konačnu presudu.

Naša majka, tokom genocida u Srebrenici izgubila je dva sina Almira (18), Azmira (21), supruga Abdulaha (44), brata i brojnu rodbinu.

Ostat će upamćena po izjavi da su svi „njena djeca“ i kako ih sve jednako voli. Svoju hrabrost i velikodušnost pokazala je na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici kada je Aleksandru Vučiću, koji je 1995. godine iz Skupštine Srbije izrekao svoju poznatu izjavu „za jednog Srbina ubit ćemo stotinu muslimana“, stavila srebrenički cvijet na rever.

vucic_hatidza.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Cijeli svijet upamtit će je po velikodušnosti i neumoljivoj borbi za istinu i pravdu koju je vodila više od 20 godina. Majka Hatidža bila je predsjednica udruženja „Majke Srebrenice“, a tokom svoje borbe dobila je brojna priznanja.

Za prvostepenu presudu Karadžiću kazala je da je to njemu „svojevrsna nagrada“ te da „dokle god ona traži svoje sinove i rodbinu, dokazi o genocidu postoje“.

Nedugo nakon dženaze u Potočarima 2018. godine hospitalizovana je na KCUS, gdje je i preminula u večernjim satima 22. jula.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije