Maja Gasal Vražalica: Predugo smo šutili, pustili smo da nas nesposobni vode

6
Radiosarajevo.ba
Maja Gasal Vražalica: Predugo smo šutili, pustili smo da nas nesposobni vode
FOTO: AA / Maja Gasal–Vražalica

Maja Gasal Vražalica, aktivistica "Ženskog marša" obratila se na današnjim protestima i poručila u ime građana svim političarima da je dosta bilo bezobrazluka, lopovluka i borbe građana za preživljavanje. 

"Više nije stvar ko je vlast, a ko opozicija činjenica je da se nijedna vlast nije bavila pandemijom. Borili su se uhljebljenjem svojih partija. Pandemija je samo još jednom pokazala nebrigu za nas dragi građani. Obrazovni sistem nije više tema, ovdje se više ne priča o popravljanju stvari i situacije, već o novim prepucavanjima i ratovima. Dok oni još ne rade, naša ne rođena djeca će plaćati njihove dzgove. A mi se nismo bunili nizašta. Ovdje nisu konstituivni narodi ovdje su samo oni konstitutivni", poručuje Gasal.

Sistem štela, lažnih vođa i manipulacija živimo već tri decenije, ističe i poručuje: "Mi smo ostavljeni da svoju bitku bijemo sami, i nije prvi put, opet smo kao i nebrojeno puta prepušteni sami sebi, plaćamo zdravstveno, socijalno, pratimo sve afere, dok u prosjeku 60 naših građana umire".

"Od početka pandemije preminulo je oko 8000 naših građana, da li su umrli od pandemije ili zbog pandemije, lijekova, problema neadekvatnog liječenja, ovo su pitanja na koju treba da odgovore oni, neko treba skonositi odgovornost. Svi koji rade protiv nas su ovdje u Parlamentu. Zahtijevali smo njihove neopozive ostavke, niko od njih ne živi našu svakodnevnicu, gledaju nas sa visine, kako preživljavamo i umiremo. Nerealno je očekivati da će bilo ko od njih se postidit i predat ostavku. 

Predugo smo šutili, pustili smo da nas nesposobni vode, nadali smo se da će doći neko ko nije podoban, već sposoban. Jedna vakcina košta 10 dolara toliko izgled košta ljudski život", poručila je Gasal.  

Podsjetila je i da je uz građane i dr. Bakir Nakaš koji je podnio tužbu protiv zloupotrebe službene dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Federacije BiH Vjekoslava Mandića zbog nenabavljanja vakcina.

Također, svoju podršku je dala i Edina Gugać, aktivistica, supruga želimira Altarca Čička koji je nedavno prenimuo na KCUS-u od koronavirusa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije