Mahmutović: Najveći problem je nedostatak Zemljišno-knjižnog ureda

K.S.
Mahmutović: Najveći problem je nedostatak Zemljišno-knjižnog ureda
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Sapna.

Općina Sapna nalazi se u Tuzlanskom kantonu na sjeveroistoku BiH. Na području ove općine živi 12.136 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Zudin Mahmutović (SDA/SBB) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 3.342 glasa ili 57,53 posto. Njegov protukandidat Mirnes Gušić (SBiH) osvojio je 2.467 glasova ili 42,47 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Zudin Mahmutović, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o problemima nedostatka investicija u općinu Sapna zbog nepostojanja Zemljišno-knjižnog ureda, realiziranim projektima i zajedničkim projektima sa susjednim općinama.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Poljoprivreda ima najveći potencijal, odnosno voćarstvo, stočarstvo i ratarstvo.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prioriteti će biti završetak projekata komunalne i putne infrastrukture, razvoj privrede i stvaranje boljih uslova za sport i kulturu.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Rekonstruirali smo i sanirali regionalni i lokalne puteve u vrijednosti od oko 1.500.000 KM. Nastavljena je izgradnje sportske dvorane. Vrijednost ove investicije iznosi oko 500.000 KM. Također, drugi mnogobrojni infrastrukturni projekti vrijedni oko 400.000 KM.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

To je prvenstveno privredni razvoj. Ne možemo dovesti investitore i izgraditi proizvodne pogone.Razlog tome su nerješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno ne posjedovanje zemljišno-knjižne evidencije. Predratna zemljišno-knjižna evidencija ostala je u opštini Zvornik i nije postignut dogovor oko predaje i njenog preuzimanja za potrebe sada nadležnog zemljišno-knjižnog ureda, odnosno Općinskog suda u Kalesiji.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Najveći problem je nedostatak Zemljišno-knjižnog ureda, odnosno neposjedovanje zemljišno-knjižne dokumentacije. U toku je realizacija projekta novog premjera i knjiženja zemljišta. Drugi problem je privredna nerazvijenost. Potrebno je dovesti investitore i izgraditi i otvariti proizvodne pogone. Treći problem je mali budžet. Pravičnija raspodjela indirektnih poreza, viši procenat za nerazvijene općine i budžetska potpora većih nivoa vlasti za nerazvijene općine bi nam pomogla.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

U planu je realizacija zajedničkih projekata putne infrastrukture sa opštinom Zvornik za povratnička naselja Dugi Dio i Baljkovica. Održavanje već završenog zajedničkog projekta Regionalne komununalne deponije, gdje zajednički učestvuju općine Bratunac, Vlasenica, Šekovići, Srebrenica, Milići, Osmaci, Sapna, Kalesija i Zvornik.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

U toku su završni radovi na izgradnji sportske dvorane.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije