Mahmuljin: Posljedice sukoba sa stranim borcima bi bile katastrofalne

Radiosarajevo.ba
Mahmuljin: Posljedice sukoba sa stranim borcima bi bile katastrofalne
Nezavisne / Sakib Mahmuljin

Svjedok odbrane Sakiba Mahmuljina izjavio je kako se ne sjeća da su pripadnici odreda “El-Mudžahidin” bili na referisanjima kod komandanta 35. divizije Armije BiH.

Haris Ćatić, nekadašnji komandant 4. manevarskog bataljona, ispričao je da je ova jedinica bila potčinjena 35. diviziji kao i odred “El-Mudžahidin”, te da je nadređeni u diviziji bio Fadil Hasanagić prema kojem su išle analize, prijedlozi i izvještaji, javlja BIRN.

Ispričao je svjedok da je njemu tokom vojnih operacija 1995. na području Zavidovića naređenja izdavao komandant 35. divizije, da je u tim aktivnostima, prema naredbama, susjed bataljonu kojim je komandovao bio odred “El-Mudžahidin”, ali da, za razliku od drugih jedinica Armije BiH, s njima nije razmjenjivao podatke.

“Niti sam znao ko je tu, niti s kim da komuniciram ni ja, ni moji pomoćnici. Nisam imao nikakve veze s njima kao sa susjednom jedinicom. Moji pomoćnici nisu znali ko u tom odredu obavlja obavještajnu funkciju”, rekao je svjedok.

Prema njegovim riječima, prije i poslije svake akcije su kod komandanta divizije bila referisanja, iznošeni su prijedlozi i analize komandi divizije, ali niko iz odreda “El-Mudžahidin” nije tu bio u njegovom prisustvu.

“Sa sigurnošću mogu tvrditi da niko iz odreda nije bio prisutan na pripremama, analizama i predlaganjima, jer se ne sjećam bilo kakvih njihovih prijedloga”, istakao je svjedok i pojasnio kako se na referisanjima nije raspravljalo o ratnim zarobljenicima.

Svjedok je rekao da je jedinica na čijem je čelu bio u ljeto 1995. bila angažovana na deblokadi Sarajeva te da je tada bio potčinjen Trećem korpusu i na direktnoj vezi s njegovim komandantom Sakibom Mahmuljinom, a ne 35. diviziji.

Govoreći o operaciji “Farz”, svjedok je negirao da je dio njegove jedinice djelovao u sastavu odreda “El-Mudžahidin”, kao i da je iz dokumenata vidljivo da komandant divizije ne zna gdje se nalaze pripadnici odreda u pojedinim danima.

Na pitanje da li ima saznanja da su pripadnici odreda oteli zarobljenike od neke jedinice Armije BiH, svjedok je odgovorio da je o tome čuo nekoliko godina nakon rata u hotelu “Kristal” u Zavidovićima, gdje je bio prisutan Mahmuljin, koji je prema njegovim riječima, za to prvi put čuo tada.

“Po njegovom izrazu lica, bio je iznenađen. Pitao je: ‘Kako ja ne znam za to’. I ja sam bio iznenađen”, ispričao je svjedok.

Na upit Mahmuljina kakve bi bile posljedice da se u periodu maj-oktobar 1995. ušlo u sukob sa stranim borcima, svjedok je rekao da pretpostavlja da bi bile katastrofalne.

“Osim stranaca, tu su bili i neki domaći ljudi. To bi onda bio sukob i s mještanima i još teža situacija. Ne bi mogli riješiti tu putnu komunikaciju i osloboditi Vozuću”, dodao je svjedok.

Bivši komandant Trećeg korpusa ABiH Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je kazao da je zapovijest za operaciju “Farz” napisao komandant korpusa, ali da je svojim jedinicama rukovodio komandant divizije.

Nije se svjedok mogao sjetiti da li su pripadnici odreda “El-Mudžahidin” na ruke stavljali trake radi raspoznavanja tokom borbenih dejstava, ali je rekao da su “oni bili prepoznatljivi”.

Tužilaštvu je svjedok kazao da bi se sjetio da je neko iz odreda prisustvovao referisanjima, a kada mu je predočeno više dokumenata u kojima se spominje “El-Mudžahidin” i na pitanje kako mogu učestvovati u “istovremenom napadu” ako nisu bili prisutni na sastancima, svjedok je odgovorio: “Zajedno nismo bili prisutni”.

Nastavak suđenja je 3. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije