Magazinović o upitniku: Zaustavimo blamažu države

Radiosarajevo.ba
Magazinović o upitniku: Zaustavimo blamažu države

Zaustavimo blamažu države - poručio je u pismu član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za evropske integracije Saša Magazinović predsjedavajućem te komisije Nikoli Lovrinoviću, apelirajući na deblokadu procesa dostavljanja odgovora na Upitnik Evropske unije.

"Molim vas kao predsjedavajućeg Komisije za evropske integracije da u preostalom dijelu mandata date svoj maksimum da se zajedno izdignemo iznad dnevne politike i političkih blokada, koje će u nedostatku rezultata vlasti biti sve prisutnije. Bez obzira na to što vi dolazite iz stranke na vlasti, a ja iz opozicije, pozivam vas da zajedno učinimo napor s ostalim članovima komisije kako bismo pomogli da se otkoči rad Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje te se upoznali i s javnošću podijelili informacije o neusaglašenim odgovorima iz Upitnika", naveo je Magazinović u pismu, saopćeno je iz SDPBiH.

Magazinović poziva Lovrinovića da hitno zatraži spisak svih pitanja iz Upitnika na koja nije usuglašen odgovor, kao i konkretne razloge sporenja, te da o tome razgovara Zajednička komisija na prvoj narednoj sjednici. 

"Budući da je prošao i 15. decembar, datum do kojeg je državni vrh najavio završetak procesa odgovaranja na Upitnik EU, smatram da mi, kao članovi Komisije za evropske integracije, ali i šira javnost, trebamo imati preciznu informaciju o tome. Zato vas pozivam da hitno zatražite spisak svih pitanja iz upitnika na koja nije usaglašen odgovor, te konkretne razloge sporenja u formulisanju odgovora o kojima bi razgovarali na prvoj narednoj sjednici Komisije. Predlažem da zahtjevate i zapisnike radnih grupa, kroz koje ćemo steći uvid u stvarno stanje", poručio je Magazinović.

Smatra obavezom da se ne dozvolimo da se parlament BiH drži udaljenim od ovog procesa, a samim tim i javnost te navodi kako je dosta skrivanja istine šta se dešava u trenutno najvažnijem procesu.

Kaže da je nedopustivo da članovi Komisije nemaju zvanična saznanja o "sukobu“ sigurnosnih institucija u BiH u vezi s odgovorom na pitanje o, eventualno, prisutnim oblicima terorizma, gdje jedni tvrde da je BiH suočena s radikalnim islamskim terorizmom zasnovanim na vjerskoj osnovi, dok drugi tvrde da nisu uočene specifičnosti različite od drugih zemalja EU, te jedni drugima spočitavaju paušalan pristup, vrijeđanje i slično.

Drugi problem na koji Magazinović skreće pažnju je da, iako je ostalo manje od godinu do isteka mandata, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta još nema usvojen Poslovnik o radu i samim tim je rad paralizovan. Ovo je jedino formalno tijelo gdje su, naglašava on, poslanici iz parlamenta BiH ravnopravni s kolegama iz Parlamenta EU.

Razlog blokade je, tvrdi, namjera dijela bh. članova da kolegama iz Evropskog parlamenta nametnu političke navike i procedure, uključujući i entitetsko glasanje. To su oni na početku, kaže, shvatali kao šalu, a kad su spoznali razmjere ozbiljnosti ovog prijedloga, odbacili su ga.

"Posljednje informacije koje imam govore o tome da su kolege iz Evropskog parlamenta, frustrirani ovim stavom iz BiH i blokadom u radu, o svemu informisali najviše čelnike evropskih institucija od kojih su tražili pomoć u rješavanju problema", istakao je Magazinović, poručivši da je "krajnje vrijeme da se prekine ova blamaža i krene s konkretnim radom".

Smatra da članovi Komisije za EU integracije, te istovremeno i članovi Parlamentarnog odbora za SSP, trebaju ovaj problem konačno riješiti prihvatajući evropske principe i pravila koja su vrijedila za sve države koje su prošle put kojim ide i BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije