Maćeha uhapšenog studenta: Šokirani smo, Selmir je žrtva i nevin je

Radiosarajevo.ba
Maćeha uhapšenog studenta: Šokirani smo, Selmir je žrtva i nevin je

Almira Mašetović, maćeha studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca koji je uhapšen zbog sumnje da je navodni pripadnik pokreta Fetullaha Gulena, kojeg turske vlasti dovode u vezu s terorizmom, tvrdi da je taj mladić žrtva nesretnih okolnosti i događaja koji posljednjih godina potresaju Republiku Tursku, te da nije nikakav terorista!

Kaže nam da Selmir priveden u utorak 22. maja i da od tada nemaju kontakta s njim. Zadnje ispite na završnoj godini je trebao imati u naredni četvrtak, a onda se desila drama.

Piše: Faruk Vele

"Mi smo šokirani! Ja mu nisam rođena majka, ja sam mu maćeha, ali ja sam to dijete podigla, volim ga kao svje i dala bih glavu da je nevin.  Oni nije, niti može biti kriv. Sve su to dezinformacije. Selmir je vjerujte žrtva okolnosti. To je urađeno na pravdi Boga. Ko god zna Selmira ne može da vjeruje da se ovo desilo, ni rodbina, ni komšije ni prijatelji...", govori kroz suze za Radiosarajevo.ba Almira.

Student Selmir Mašetović iz Gradačca uhapšen u Turskoj zbog povezanosti s FETO-om

Dodaje kako im je Selmir javio da neće biti dostupan nekoliko dana, te da mu je telefon u kvaru.

"Vjerovatno nije želio da nas sikira. Zasigurno je mislio da je to nesporazum, da je neko obično saslušanje, a onda je uhapšen... Dijete je svjesno da nije krivo. Tvrde da je imao nekakvu aplikaciju, a znamo da je telefon kupio u Turskoj. Vidite, kada se desio pokušaj vojnog puča u Turskoj, on je bio ovdje u BiH. Da je za bilo šta odgovoran, sigurno ne bi više ni išao u Turskoj, zar ne?!", pita ogorčena gospođa.

Selmir je, navodno, uhapšen zajedno s jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak, za zapadu Turske. Porodica doznaje da je u pritvoru i da mu je moguća posjeta. Stupili su kontakt sa Ambasadom i Konzulatom BiH u Turskoj.

"Kazali su nam da nije sigurno da bilo ko od rodbine ide tamo, recimo otac, jer bi i on mogao biti uhapšen", dodaje Almira.

Mašetović je rođen 19. septembra 1994. godine u Donjoj Međeđi, prebivalište mu je u Gradačcu. Kako kaže Almira, završio Behrem-begovu medresu u Tuzli i nikada nije pravio bilo kake probleme, ni porodici, niti svojoj okolini.

"Da bi upisao psihologiju u Turskoj, uslov je bio da nauči turski jezik. Bio je godinu  dana u Turskoj. Nikakvih problema nije bilo. Onda je upisao  fakultet. Ispite je davao u roku davao. Čak je prije rezultata Nikakve mrlje, to je dijete nije imalo. Stvarno za bio primjer. dolazio kući, jer je znao da se spremao i da je zasigurno položio. Sve je bilo super. I kada je bio tu nije nigdje posebno izlazio, klanjao je pet vakat namaza, bio nadasve primjeran", navodi ona.

Porodica kontaktira sve ljude za koje vjeruju da mogu pomoći.

"Svi govore da Bakir Izetbegović u 24 sata može riješiti ovaj nesporazum. Mi smo obični građani, do Bakira ne možemo doći kao obični građani"

Ministarstvo vanjskih poslova BiH potvrdilo je hapšenje.  Generalni konzulat BiH u Istanbulu dobio je informaciju od Tužilaštva Republike Turske da se vodi postupak protiv ovog državljanina BiH.

Mašetović se zajedno još nekolicinom drugih osoba, tereti se da je povezan sa pokretom FETO Fethullaha Gulena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Turski mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Oni su navodno koristili aplikaciju ByLock kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.

Kako smo ranije pisali, turski list Daily Sabah prenio je informaciju o hapšenju studenta iz Bosne i Hercegovine koji je zajedno sa studentom iz Kine lišen slobode u u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije