"Logoraš sa žice": I poslije Haga svjedočit ću o zločinima

AA
"Logoraš sa žice": I poslije Haga svjedočit ću o zločinima
Fikret Alić, poznatiji kao "logoraš sa žice", djelimično je zadovoljan presudom Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Čovjek čije fotografije su obišle svijet u ljeto 1992. godine i ponajviše podsjetile na žrtve Holokausta iz Drugog svjetskog rata, kao i činjenicu da se slična strahote dešavaju i u Bosni i Hercegovini na pragu 21. stoljeća, preživio je zloglasne logore Keraterm i Trnopolje, dva konc-logora na području prijedorske opštine kroz koje su u periodu od maja do novembra 1992. godine prošle na hiljade logoraša.

"Djelimično sam zadovoljan presudom, ratni zločinac je konačno dobio doživotnu robiju. Zadovoljan sam da je osuđen kompletan vrh RS-a. Što se ostalog tiče, neka sudovi rade svoj posao ali nadam se da, nakon ove presude, ne bi se trebalo nigdje u svijetu desiti zločin kao zločin koji smo mi prošli", istaknuo je Alić.

Nije zadovoljan, jer nije osuđen za genocid u Prijedoru. 

"Osjećam se smirenije zato što ću ja i poslije Haga svjedočiti o zločinu koji su oni počinili", naglasio je Alić.

Alićeva logorska fotografija je objavljena i na naslovnici uglednogTimesa, a ranije se prisjetio da je fotografiran prilikom posjete strane novinarske ekipe ITN-a i Channel 4, nekoliko sati nakon što je u Trnopolje prebačen iz obližnjeg Keraterma. Njegove fotografije bile su ključne za zatvaranje zloglasnih logora.

Dvije decenije kasnije Fikret se vratio u rodni Kozarac i nada se da svijet nikada neće zaboraviti šta se događalo te 1992. godine.

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je proglašen krivim za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine tokom kojeg je ubijeno nekoliko hiljada civila.Proglašen je krivim i za zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini, koji su vršeni progonima, ubistvima, istrebljenjem, deportacijama i nehumanim djelima poput prisilnog premještanja nesrpskog stanovništva s teritorija koje su se nalazile pod kontrolom bosanskih Srba, navedeno je prilikom čitanja sažetka presude.

Prema odluci sudskog vijeća, Mladić je kriv i za kršenje zakona i običaja ratovanja, krivična djela koja uključuju ubistva terorisanje, protipravne napade na civile i uzimanje talaca.

Mladića je tročlano sudsko vijeće pod predsjedavanjem sudije Alphonsa Oriea proglasilo krivim za vođenje kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilima tokom opsade Sarajeva od maja 1992. do novembra 1995. godine.

Proglašen je krivim i za držanje pripadnika Ujedinjenih naroda kao talaca tokom maja i juna 1995. godine, s ciljem sprečavanja NATO zračnih napada na pozicije Vojske Republike Srpske u BiH.

Sudsko vijeće je Mladića oslobodilo optužbe za genocid u šest općina u BiH (Foča, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Kotor-Varoš).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije