Ljekarska komora KS oglasila se povodom napada na doktora na KCUS-u

Radiosarajevo.ba
Ljekarska komora KS oglasila se povodom napada na doktora na KCUS-u
Foto: Admir Kuburović / Ilustracija

Nažalost, javnost i naše društvo pod hitno se moraju osvijestiti o izloženosti zdravstvenih radnika, u ovom slučaju ljekara, teškim incidentnim i stresnim situacijama, te hitno preduzeti mjere za provođenje zaštite istih, navodi se u saopćenju Ljekarska-Liječnička komora Kantona Sarajevo

Naime, jučer je ljekaru Pedijatrijske klinike KCUS profesoru dr. Edi Hasanbegoviću otac djeteta prislonio pištolj na čelo, primoravajući ga da ispuni njegove zahtjeve.

Vrijeme je da javnost i ovo društvo sagledaju uslove rada ljekara, pritisak pod kojim rade, agresivno i neadekvatno ponašanje pacijenata i njihove pratnje. Vrijeme je da se zakonski zaštite zdravstveni radnici, u ovom slučaju ljekari. Vrijeme je da se prestane samo kritikovati i osuđivati rad ljekara, da se objektivno sagledaju uslovi njihovog rada, i da se njihovo stručno mišljenje cijeni, odnosno da se na pravi način o njemu diskutuje“, poručili su.

Dodaje se da će Ljekarska-Liječnička komora Kantona Sarajevo poduzeti sve mjere da zaštiti svog člana, poštovanog i cijenjenog profesora dr. Edu Hasanbegovića.

„Odnosno, primijeniće član 10. (alineja 1 i 3) svog Statuta koji osigurava očuvanje i zaštitu interesa i digniteta ljekarske profesije, te osigurava uvjete za organiziran nastup ljekara prema državnim organima i institucijama. Stoga, od nadležnih organa i intitucija zahtijevamo da pokrenu sve mjere za što hitniju izmjenu zakona koji će zaštititi zdravstvene radnike od ovakvih incidentnih situacija, odnosno da se što prije u Zakon o zdravstvenoj zaštiti unese odgovarajući član koji će na pravi način štititi zdravstvene radnike. Također, da se pravo zaštite zdravstvenih radnika reguliše kao pravo zaštite službenih lica“, istaknuto je.

Zaključeno je da je ovim incidentom stavljena meta na leđa zdravstvenih radnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije