Ljekari u USK prijete generalnim štrajkom

Fena
Ljekari u USK prijete generalnim štrajkom

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenika u zdravstvu Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem sastanku najavili su mogućnost stupanja u generalni štrajk iduće sedmice. Naglasili su da je jedan od razloga kašnjenje februarske plate zdravstvenim radnicima.

"Razočarani smo, jer smo mislili da će do danas biti riješen način isplate plate. Nije u pitanju samo egzistencija dvije hiljade zdravstvenih radnika u USK, nego i njihovih članova porodica. Ne ulazimo u problem zbog čega se ne isplaćuju plate i više nemamo razumijevanja za Kantonalnu vladu i resorno ministarstvo. Plate moraju biti u ponedjeljak, inače će naš Sindikat u srijedu odlučivati o stupanju u štrajk" rekao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu USK Mirsad Muhamedagić.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović ipak je zdravstvene radnike zamolila za razumijevanje, te ustvrdila da je novac za isplatu plata spreman.

"Razlog kašnjenja je problem oko imenovanja direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, s obzirom na to da je još uvijek u toku pravni spor. Shvatam tešku situaciju, ali nadamo se brzoj odluci Općinskog suda i imenovanju novog direktora. Ne postoji nijedan drugi razlog za kašnjenje februarske plate" kazala je ministrica Ćemalović.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću danas je održan i sastanak članova Kantonalne vlade, direktora zdravstvenih ustanova i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije, na kojem nije postignut ni dogovor o prekidu štrajka ljekara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije