Lidija Bradara spušta loptu: Sjednica Doma naroda do 10. februara

Radiosarajevo.ba
Lidija Bradara spušta loptu: Sjednica Doma naroda do 10. februara
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara u razgovoru za BHRT apelirala je na sve kantonalne skupštine i političke stranke da izaberu delegate za taj dom kako bi sjednica novog saziva bila zakazana.

Bradara se nada da će sve kantonalne skupštine posao završiti do 5. februara, a da će sjednica novog saziva Doma naroda FBiH biti zakazana do 10. februara.

"Dovoljno smo odgovorni da smirimo naše građane. Budžetski korisnici će sigurno u februaru dobiti naknade za januar", istakla je.

Predsjedavajuća Bradara je naglasila da je Federacija BiH likvidna, što znači da će onog trenutka kad se usvoje određeni dokumenti, sve isplate biti isplaćene na račune.

Dodala je da je ranije upozoravala da može doći do blokade FBiH te je izrazila žaljenje što četiri mjeseca nakon Općih izbora nisu implementirani rezultati i što nije popunjen Dom naroda FBiH.

"To je razlog zašto ovaj dom nije mogao zasjedati i usvojiti budžet ili bar usvojiti odluku o privremenom finansiranju",poručila je.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije BiH o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda, Bradara je iskazala zadovoljstvo, ističući da će konačno biti završena implementacija izbornih rezultata i proces konstituiranja zakonodavnih tijela vlasti.

Iako je dugo u tom poslu, Bradara tvrdi da stari saziv nikada nije usvojio budžet za narednu godinu nakon izbora. Također je dodala da je u protekle četiri godine Dom naroda FBiH češće prvi usvajao važne dokumente, u odnosu na Zastupnički dom FBiH te da su na taj način pokazivali koliko im je važno da i građani i sve kategorije budžetskih korisnika na vrijeme budu isplaćeni.

Poručila je da penzioni sistem nije bio ugrožen, jer su zakonom omogućili Federalnom zavodu za penziono-invalidsko osiguranje da može isplatiti penzije te da je znala da penzioneri neće biti ugroženi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije