Lendo: Još uvijek nemamo sistem daljinskog grijanja

K.S.
Lendo: Još uvijek nemamo sistem daljinskog grijanja
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Novi Travnik.

Općina Novi Travnik nalazi se u centralnoj Bosni. Na području ove općine živi 25.107 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Refik Lendo (SDA) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 5.444 glasa ili 46,21 posto. Njegov protukandidat Stjepan Dujo (Hrvatska lista za Novi Travnik) osvojio je 5.332 glasa ili 45,26 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Refik Lendo, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o potencijalima u općini, projektu toplifikacije Novog Travnika, izgradnji srednje i osnovne škole, novim industrijskim zonama i zajedničkom projektu "Plava voda", koji se realizira u saradnji sa više općina.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal Vaše lokalne zajednice?

Lendo: To su svakako metaloprerađivačka industrija, proizvodnja stolarije, proizvodnja obuće i organska poljoprivreda.

Radiosarajevo.ba: Šta su Vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Lendo: Prioriteti će biti u konstantnom unapređenju komunalne infrastrukture, ulaganju u industrijske zone i privlačenje investicija s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme Vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Lendo: Otvorena je industrijska zona Neobarje, instalirana LED rasvjeta na cijelom prostoru općine Novi Travnik, izgrađena je moderna Gradska pijaca, izgrađene tribine na nogometnom stadionu, izgrađeni mali sportski tereni, nekropola "Maculje" stavljena je na UNESCO listu. Trenutno traje izgradnja dvije škole (jedna osnovna i jedna srednja).

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata, a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Lendo: Nismo uspjeli završiti izgradnju zgrade osnovne škole jer nismo imali finansijskih sredstava. Nismo uspjeli uspostaviti sistem daljinskog grijanja u gradu, a razlog tome je nepovoljan sporazum između UNIS Energetike i Općine Novi Travnik potpisan davne 2007. godine. U pitanju je nelikvidnost UNIS Energetike.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Lendo: Prvi problem je toplifikacija gradske zone. Problem rješavamo tako da se na zakonom definiran način raskine Sporazum s nelikvidnom firmom UNIS Energetika i da se istovremeno nađe adekvatan distributer toplotne energije za područje grada. Zaustavljanje bespravne sječe šuma je problem koji rješavamo na način da animiramo nadležne subjekte iz oblasti šumarstva i koordiniramo njihove aktivnosti u koje su uključene i policijske strukture. Nezaposlenost, kao i drugim dijelovima države, prisutna je i vidljiva u svim segmentima života. Kroz izgradnju industrijskih zona Bratstvo i Neobarje pokušavamo privući investitore i pojednostaviti (ubrzati) procedure izdavanja potrebnih dozvola kako bi se otvorio što veći broj radnih mjesta čime bi se povećao standard življenja stanovnika i zaustavio odlazak mladih u inozemstvo.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte s drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Lendo: U toku su aktivnosti na realizaciji projekta Plava voda u kome učestvuju Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica. Trenutno tražimo lokaciju za kanalizacioni kolektor (prečistač) za općine Travnik, Novi Travnik i Vitez. Pregovori traju sa drugim općinama vezanim za mogućnost izgradnje zajedničke pretovarne stanice i rješenje odlaganja komunalnog otpada. Traži se zajedničko rješenje za izgradnju azila za napuštene životinje u saradnji sa više susjednih općina.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Lendo: Izgrađene su i u funkciju stavljene tribine na Gradskom stadionu, otvoren jedan je pogon za proizvodnju stolarije (industrijska zona Neobarje), pogon za izradu gornjih dijelova obuće (industrijska zona Bratstvo), u 10. mjesecu će biti otvoren pogon za proizvodnju obuće ( renomirana robna marka, u Ind.zoni Neobarje). Istrajat ću u tome da Općina mora biti istinski servis građana. Općina mora biti dostupna svim investitorima u zajedničkom cilju brzog izdavanja potrebnih dozvola, uz striktno poštivanje zakonskih odredbi, a što će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta. Uspostava daljinskog grijanja problem je s kojim sam se uhvatio u koštac i siguran sam da će se to teško pitanje riješiti do naredne sezone grijanja. Također, odlučan sam da se poduzmu sve mjere i aktivnosti koje će dovesti do toga da učenici Osnovne škole Safvet beg Bašagić Novi Travnik narednu školsku godinu pohađaju u novoj, moderno opremljenoj školskoj zgradi.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije