Legalizacija stranih špijuna u RS: "Modus operandi" ruskih obavještajnih službi

Radiosarajevo.ba
Legalizacija stranih špijuna u RS: "Modus operandi" ruskih obavještajnih službi
Foto: Twitter / Ilustracija

Mnogo komentara u bh. javnosti izazvale su nove izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u Republici Srpkoj, a koje je utvrdila entitetska Vlada.

Piše: Faruk Vele

One, uz ostalo, daju mogućnost direktoru policije MUP-a RS da policijskim službenicima izdaje dokumente s lažnim identitetom, kao i to da direktor policije može angažirati policijske službenike drugih država, te da i tim policijskim službenicima može dati lažni identitet!

Dok se čeka potvrđivanje ovih zakonskih rješenja u Narodnoj skupštini RS, analizira se odakle pušu vjetrovi nove destabilizacije Bosne i Hercegovine.

Miralem Kapetanović je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru BiH. Zajedno sa profesorom Ahmedom Kico nedavno je objavio knjigu “ BiH i Zapadni Balkan-aspekti geopolitike i hibridnog rata“.

„Ja u svemu vidim „modus operandi“ ruskih obavještajnih službi već viđen tokom aneksije Krima“, govori Kapetanović za Radiosarajevo.ba.

Objašnjava i zašto.

„Moje je mišljenje da bi se kroz Izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, pored uvođenja rezervnog sastava policije što je uvod u formiranje oružane sile, odnosno paravojnih formacija, prijedlogom da se predvidi mogućnost "legendiranja", odnosno skrivanja identiteta istražitelja za potrebe istrage u najkraćem moglo smatrati kao uvođenje nekih metoda kojima bi se provodile paraobavještjne aktivnosti“, navodi on.

Prema njemu, institucije RS iza kojih stoji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokreću aktivnosti na stvaranju paralelizama u obavještajnom radu.

„Imajući u vidu da je u ovom trenutku vrlo teško otpočeti sa formiranjem entitetske obavještajne službe (što je Dodik više puta nagovještavao kroz napade na OSA-u, koju je nazvao i neprijateljskom organizacijom) jer bi se na taj način ušlo u ozbiljnije kršenje Zakona o OSA BiH, kojim je predviđeno „da samo OSA može vršiti obavještajne poslove na području cijele BiH“, a predpostavke su da ovo ne bi tolerisala ni međunarodna zajednica, kroz pomenute izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima želi se utemeljiti zakonsko uporište za aktivnosti koje spadaju u metode rada obavještajnih službi“, objašnjava naš sagovornik.

Ovo, veli Kapetanović, nije prvi put da se izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a uspostavlja zakonsko uporište za preuzimnje aktivnosti koje su zapravo u nadležnosti SIPA-e i OSA-e.

„Odnosi se to prije svega, na borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma i međunarodnog organizovanog kriminala koje je Narodna skupština RS usvojila 19. 12. 2016. godine tadašnjim Izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS. Iako su predložene izmjene, u suprotnosti sa Ustavom BiH i Zakonom o krivičnom postupku BiH te čak i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zapravo smatram da je osnovni cilj da se kroz ove suptilne promjene Zakona, a to je legendiranje, odnosno skrivanje identiteta korištenjem ličnih dokumenata na tuđe ime, "policijskih službenika druge države" te "drugih lica", iznađe mogućnosti za neometano infiltriranje i djelovanje „bratskih“ obavještajnih službi koje bi onda mogle potpuno i neometano svoje aktivnosti provoditi u našoj zemlji“, precizan je sagovornik Radiosarajevo.ba.

E tu dolazimo i do ruskih obavještajaca s početka ove priče.

„Također smatram da je ovo dio hibridnih aktivnosti koje sihronizovano i veoma suptilno provodi „hibridna koalicija“ koju sačinjavaju Rusija, Srbija i entitet RS, a što smo ja i gos. Ahmed Kico u našoj nedavno objavljenoj knjizi “ BiH i Zapadni Balkan-aspekti geopolitike i hibridnog rata“ detaljno objasnili“, zaključio je Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije