Ledenice prijete građanima Sarajeva: Ko je zadužen za uklanjanje

Radiosarajevo.ba
Ledenice prijete građanima Sarajeva: Ko je zadužen za uklanjanje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ledenice prijete građanima Sarajeva

Izgleda da ćemo se morati strpiti još nekoliko dana do rasta temperature. No, uz niske temperature i velike hladnoće, tu je još jedan problem. Ledenice koje se stvaraju na krovovima.

Fotoreporter Radiosarajevo.ba prošetao je centrom grada i okom fotoaparata zabilježio je brojne ledenice koje vise nad glavama građana glavnog grada BiH. 

Zakonom o komunalnoj čistoći KS određene su obaveze u segmentu čišćenja snijega, kako za komunalna preduzeća i pravna lica, tako i za građane. Između ostalog, određeno je da uklanjanje snijega i posipanje pločnika i pristupnih puteva stambenih i poslovnih zgrada vrše vlasnici odnosno korisnici tih zgrada. Također, uklanjanje snijega sa pločnika i posipanje pločnika ispred zgrada u izgradnji ili ispred zgrada na kojima se izvode građevinski radovi, vrši izvođač radova.

Ako snijeg ili led na krovu stambene zgrade predstavljaju opasnost za prolaznike, stanare ili same zgrade, snijeg i led moraju se ukloniti.

Uklanjanje snijega i ledenica sa krovova vrše pravna lica, kojima je stambena zgrada povjerena na održavanje, odnosno vlasnici individualnih objekata, a za poslovne zgrade njihovi korisnici.

Uklanjanje snijega i leda se mora vršiti uz prethodno upozorenje prolaznicima na opasnost, s tim da se pri radovima ne smije oštećivati zračna mreža, a istovremeno se mora izvršiti i uklanjanje skinutog snijega, kako ne bi ometao saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama.

Neposrednu zaštitu komunalne čistoćena na terenu vrše komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća „Rad“ i „Park“, koji na mjestu sačinjavaju službene zabilješke ili zapisnike, te ih uz fotografije dostavljaju Komunalnoj inspekciji KS na dalji postupak. U slučaju utvrđenih prekršaja, kantonalni komunalni inspektori protiv prekršilaca izdaju prekršajne naloge. Za ovu vrstu prekršaja određene su novčane kazne koje za fizičko lice iznose od 100 do 1.500 KM, za pravna lica od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od500 do 2.000 KM.

 

Zakon o komunalnoj čistoći propisuje

Zakon o komunalnoj čistoći ("Sl.novine Kantona Sarajevo", br. 14/16, 43/16) između ostalog propisuje da:

- uklanjanje snijega i spriječavanje poledice sa javnih i zelenih površina vrše komunalna preduzeća koja su njima dana na upravljanje;

- uklanjanje snijega sa kolovoza kantonalnih puteva vrši Direkcija za puteve KS;

- sa ostalih javnih površina uklanjanje snijega vrše preduzeća i druga pravna lica koja te površine koriste, odnosno kojima upravljaju.

- Komunalna preduzeća koja vrše uklanjanje snijega i poledice, organizuju stalnu zimsku službu kako bi se blagovremeno pristupilo uklanjanju snijega i poledice shodno Programu uklanjanja snijega i posipanja javnih površina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije