Ledeni talas sa Arktika hara Europom, uskoro stiže i kod nas

Radiosarajevo.ba
Ledeni talas sa Arktika hara Europom, uskoro stiže i kod nas
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Stiglo zahlađenje i kiša

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je da će temperature uskoro biti znatno ispod prosjeka za ovo doba godine, jer stiže veoma hladan arktički talas.

Kako prenose mediji u regionu, veoma hladan arktički front koji se kreće prema Evropi izazvaće veliki temperaturni pad, a meteorolozi predviđaju da bi u pojedinim regionima za samo 24 sata temperature vazduha mogle da padnu i za 20°C.
Znatno zahlađenje vjerovatno će donijeti i dosta sniježnih padavina u Alpima i izazvati oluje na Mediteranu.

Očekuje se i velika količina kiše. Polarna hladnoća već je zahvatila Baltik i nastavila je da se kreće prema središnjoj Evropi. Očekuje se da ovo zahlađenje sa Arktika na Balkan stigne krajem nedjelje i donese temperature za oko 10 stepeni niže od prosjeka za ovo doba godine.


U Mađarskoj i Rumuniji doći će do velikog temperaturnog pada pa bi u samo 24 sata temperature mogle pasti za 20°C i tako se približiti nuli. Prema najavama servisa u četvrtak i petak, velika količina kiše, i do 150 mililitara lokalno, pašće u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije