Lažni invalidi zauzimaju parking mjesta, policija kaznila više od 1.000 vozača

B. T.
Lažni invalidi zauzimaju parking mjesta, policija kaznila više od 1.000 vozača
FOTO: RSA / Zloupotrebama onemogućavaju da se osobe sa validnim oznakama parkiraju

Uprava policije Kantona Sarajevo u proteklom periodu planski je poduzimala aktivnosti u vezi sa zloupotrebom parking mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom, odnosno zbog zloupotrebe znaka pristupačnosti.

Tako su od 1. januara do 1. oktobra ove godine prekršajnim nalogom sankcionirana 1.002 vozača, dok je specijalnim vozilom „Pauk“ uklonjeno 37 nepropisno parkiranih vozila.

Odgovorio je to policijski komesar Nusret Selimović na inicijativu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Sabahudina Delalića. 

On je od Ministarstva saobraćaja tražio da osigura veći broj parking mjesta za osobe sa invaliditetom i da se u cijelom Kantonu, ispod saobraćajnog znaka koji označava mjesta za parkiranje takvih vozila, postavi i tabla sa natpisom „Ako si zauzeo moje mjesto, hoćeš ii i moj invaliditet", što je već učinjeno u nekim općinama.

Također, Delalić je inicirao da MUP KS vrši pojačanu kontrolu vozila koja su označena znakom pristupačnosti sa posebnim osvrtom na kontrolu izgleda tog znaka i sliku osobe koja upravlja automobilom. Naime, kako je obrazložio, sve su češće zloupotrebe, što onemogućava da se osobe sa validnim oznakama parkiraju.

„Predlažem da se javnost obavijesti putem javnih medija kako izgleda jedina validna međunarodna oznaka po važećem Pravilniku, kako bi se smanjio broj lažnih oznaka. Veoma je lako pokazati sliku oznake sa obje strane i navesti šta ona sadrži“, naveo je Delalić u svojoj inicijativi.

Kako je u odgovoru naveo Selimović, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će i u narednom periodu preduzimati preventivne aktivnosti koje podrazumijevaju pojačane mjere i radnje policijskih službenika na svim lokalitetima i ulicama na području Kantona, gdje su označena parking mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije