Lavrov: Visoki predstavnik u BiH onemogućava razvoj zemlje

Radiosarajevo.ba
Lavrov: Visoki predstavnik u BiH onemogućava razvoj zemlje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sergej Lavrov (arhiva)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da protektorat u Bosni i Hercegiovini, koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj zemlje i ometa proces pomirenja.

„Destabilizirajuću ulogu u BiH igra visoki predstavnik“, rekao je Lavrov za grčke medije, prenosi TASS.

Prema njegovim riječima, protektorat onemogućava njen razvoj, proces pomirenja, udaljava zemlju od strogog provođenja mirovnog sporazuma, iako je visoki predstavnik postavljen da bude njegov nadzornik.

„Sada pokušavaju diskreditovati izbore u BiH, stvoriti utisak da je pobjeda lidera Srba u BiH Milorada Dodika nezakonita“, dodao je on.

Lavrov je naglasio da jačanje prisustva NATO i EU na Balkanu vodi destabilizaciji Evrope.

„Pozicija na Balkanu izaziva zabrinutost. Vidimo da NATO i EU ubrzavaju napore za dalje osvajanje regiona, od čijih zemalja se traži lažni izbor - ili sa Moskvom ili sa Washingtonom i Briselom“, rekao je Lavrov.

Takve aktivnosti, prema njegovim riječima, vode ka daljoj destabilizaciji strukture sigurnosti u Evropi, rastu tenzija i javljanju novih linija razdvajanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije