Lavrov: Rusija je protiv da Bosna i Hercegovina pristupi NATO-u

Radiosarajevo.ba
Lavrov: Rusija je protiv da Bosna i Hercegovina pristupi NATO-u
Anadolija / Sergej Lavrov

Rusija ne može da se složi sa pristupanjem BiH NATO savezu, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

„Pravila koja se promovišu na Balkanu su dovoljno opasna i odražavaju maniju da se gurnu sve balkanske države što je prije moguće“, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Lavrov je napomenuo da SAD već duže vrijeme govore kritički o destruktivnoj ulozi Srba u Bosni i Hercegovini i usporavanju te zemlje na putu ka NATO.

Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono sa čim Rusija ne može da se složi“, rekao je Lavrov, prenosi RTRS.

Dodao je da u situaciji kada svi proklamujemo namjeru da se izgradi zajednički ekonomski i humanitarni prostor i obezbijedi jednaka i nedjeljiva bezbjednost u evroatlantskom regionu, to onda predstavlja zamjenu međunarodnog prava sa „NATO-centričnim“ pravilima, umjesto univerzalnim, prenijela je agencija Tass.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije