Lavić: Mostar je žrtva dogovaranja oko teritorija, niko ne pita kako građani žive

3
F.V.
Lavić: Mostar je žrtva dogovaranja oko teritorija, niko ne pita kako građani žive
Foto: Media Centar Beograd / Prof. dr. Senadin Lavić

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić komentirao je dešavanja u Mostaru i izbor dr. Marija Kordića za novog gradonačelnika.

Podsjetimo, Kordić je u trećem krugu glasanja dobio podršku 17 od ukupno 35 gradskih vijećnika.

"Grad Mostar je žrtva "dogovaranja" oko etničko-religijskih teritorija. Izbori za gradonačelnika su pretvoreni u pitanje "opstanka" i "odsudnu bitku". Niko ne pita kako žive građani i kakva je infrastruktura. I dalje je "igra" u odnosu 2 : 1. Etnopolitika je vertigo! ", napisao je Lavić.

Novoizabrani gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić (HDZ BiH) poručio je građanima Mostara da je njegova misija radit za njihovu dobrobit i da će pokušat ne politizirat probleme Grada već ih rješavat.

"Iznimno sam ponosan što sam izabran za gradonačelnika. Možete očekivati da ću se jako zalagati da sve ono što smo iskomunicirali u predizbornoj kampanji i ostvarimo i da će moja misija biti rad na dobrobit građana Mostara", kazao je Kordić u izjavi za medije.

On je prethodno vijećnicima poručio da će svo svoje znanje, vještine i energiju koju ima, uložiti da u Gradu Mostaru sutra bude bolje.

Osim gradonačelnika, jučer je izabran i novi predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara. Predsjedavanje Vijećem preuzeo je predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić, koji je bio prijedlog Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću.

"Čestitke novom gradonačelniku Mariju Kordiću. Hvala našem kandidatu Zlatku Guzinu na dostojanstvenoj kampanji. Hvala svima i koji su učestvovali u mom izboru. I ja sam prvi među jednakim", rekao je Marić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije