Lajčak: Ako BiH radi svoj dio posla, Evropska unija spremna da uradi svoj

Fena
Lajčak: Ako BiH radi svoj dio posla, Evropska unija spremna da uradi svoj
Ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak razgovarao je danas u Sarajevu s potpredsjednikom Vlade i ministrom za vanjske i evropske poslove Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom o bilateralnim odnosima te o procesu evropskih integracija BiH.

Lajčak je nakon sastanka izjavio novinarima da se jasno vide dvije tendencije. Jedna je pozitivna i vezana je za evropski put i evropske ambicije.

Podsjetio je da je BiH podnijela aplikaciju u februaru, a u septembru je Vijeće zatražilo od Evropske komisije da pošalje upitnik.

"To je jedan veliki korak, ozbiljan posao da se to ispuni, ali pokazuje se da ako BiH radi svoj dio posla, Evropska unija je apsolutno spremna da uradi svoj", istaknuo je Lajčak.

S druge strane, upozorio je, vidi se i druga tendencija „koja je negativna, koja je čak zabrinjavajuća“.

"To je govor mržnje, to je rast tenzija, napetosti, to je atmosfera za koju čak čujem da je nije bilo od rata, da se ljudi plaše za budućnost. Ima tu niz konfrontacija, incidenata...", kazao je Lajčak.

Istaknuo je da zato želi da iskoristi ove sastanke s političkim liderima, da čuje njihove i da im prenese svoje stavove.

"To što želim da kažem vrlo jasno kao poruku i političarima i građanima u BiH, da od te dvije tendencije treba da izaberete ovu pozitivnu, evropsku i da odbacite ovu koja je vezana za konfrontacije, jer to nikuda ne vodi", poručio je Lajčak, ističući da je evropska perspektiva najbolja perspektiva koju može BiH da dobije.

Ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak je kazao da će BiH raditi svom snagom i želi da dobije zvaničan status kandidata do kraja iduće godine.

Naveo je da će 9. decembra stići katalog pitanja ili upitnik, koji će donijeti komesar Johanes Han.

Ministar Lajčak došao je u posjetu BiH u pratnji privredne delegacije Republike Slovačke, u kojoj su predstavnici kompanija koje posluju u raznim privrednim oblastima. Delegacija će učestvovati u poslovnom Forumu "Bosna i Hercegovina - Republika Slovačka" koji organizira Vanjskotrgovinska komora BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije