Lajčak urgira na političke vođe u BiH da ponovo pokrenu dijalog

Radiosarajevo.ba
Lajčak urgira na političke vođe u BiH da ponovo pokrenu dijalog
Foto: AA / Miroslav Lajčak

Povodom završene dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini (BiH), predsjedavajući OSCE-a i slovački ministar vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčak, istakao je potrebu da se nađe način kako da se država vratiti na pravi put, što uključuje i usvajanje ključnih reformi.

Tokom posjete, predsjedavajući OSCE-a se sastao s političkim vodstvom: sa sva tri člana Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem; predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH, predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) i bivšim članom Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, te zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH, liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ-BiH) i bivšim članom Predsjedništva, Draganom Čovićem.

Predsjedavajući se sastao i sa predsjednikom Centralne izborne komisije (CIK), Brankom Petrićem i članicom CIK-a, Irenom Hadžiabdić, kao i sa predsjednikom Naše stranke (NS), Predragom Kojovićem; predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS), Vukotom Govedaricom; te sa Nenadom Vukovićem, članom predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP).

Tokom sastanaka, predsjedavajući OSCE-a je imao priliku detaljnije se upoznati sa trenutnom situacijom, te je istakao potrebu za ponovnim pokretanjem dijaloga kako bi BiH izašla iz slijepe ulice koja ometa napredak i produbljuje društvene podjele.

Predsjedavajući Lajčak urgirao je na svoje sagovornike da formiraju funkcionalne vlade na federalnom i državnom nivou bez odlaganja, te da intenziviraju napore na unapređenju reformske agende.

„Istina je da neslaganja postoje, ali strane bi trebalo da gledaju u budućnost, te da svoje napore usmjere ka povećanju stope zaposlenosti, poboljšanju zdravstva, osiguranju obrazovanja bez diskriminacije i usvajanju politika rada na polju zaštite okoliša, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, povećanju transparentnosti rada i profesionalnosti pravosuđa, te unapređenju pomirenja i zaštite ljudskih prava“, kazao je Lajčak.

Takođe je istakao kako su politička predanost, dosljedne i sveobuhvatne strategije i beskompromisna dugoročna posvećenost od ključnog značaja za postizanje napretka. Shodno tome, pozvao je domaće partnere da preduzmu korake ka stvaranju pozitivne političke klime i odmaknu se od retorike podjela.

„Ono što nam je sad potrebno više nego ikada jeste istinsko vodstvo, snažna vizija, te beskompromisna predanost budućnosti ove države i njenih naroda“, naglasio je.

Predsjedavajući je istakao i spremnost OSCE-a da nastavi pomagati državi na polju reformi putem Misije OSCE-a u BiH.

Misija OSCE-a u BiH, u ulozi pouzdanog i nepristrasnog partnera, pruža podršku u izgradnji stabilne, prosperitetne i demokratske države koja je u službi interesa svih njenih građana.

Tokom boravka u Sarajevu, predsjedavajući se sastao i sa članovima civilnog društva i međunarodne zajednice, kako bi čuo njihova mišljenja o pravcima razvoja BiH. Takođe se sastao i sa osobljem Misije OSCE-a u BiH i dodatno se informisao o aktivnostima koje Misija obavlja u BiH.

Predsjedavajući Lajčák učestvovao je u prezentaciji BiH izvještaja o Studiji OSCE-a o dobrobiti i sigurnosti žena, prvoj takvoj studiji provedenoj u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Izvještaj pruža detaljnu sliku o fizičkom, seksualnom i psihološkom nasilju koje su preživjele žene i djevojke u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Naglasivši kako je nasilje nad ženama još uvijek krajnje prevalentno u BiH i šire, predsjedavajući OSCE-a napomenuo je da sa boljim podacima, zagovaranjem, obukom i institucionalnom reformom, postoje veće šanse za njegovim iskorjenjivanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije