Lajčak: NATO nije u stanju da nudi BiH članstvo

Anadolija
Lajčak: NATO nije u stanju da nudi BiH članstvo
Foto: AA / Miroslav Lajčak

Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke i predsjedavajući OSCE-a Miroslav Lajčak je nakon susreta s bh. liderima istakao da je stekao utisak da se traži rješenje za uspostavu vlasti koje neće biti niti gubitak niti dobitak ni za jednu političku partiju, ali će Bosna i Hercegovina kao država biti na dobitku.

Lajčak: Sramotno je u školama razdvajati djecu na osnovu etničke pripadnosti

"Mislim da je glavni cilj mojih razgovora s njima bio da se bavimo pitanjem uspostave organa vlasti. Tu imaju dva glavna pitanja: odnos prema NATO-u i odnos prema Izbornom zakonu", rekao je Lajčak na konferenciji za medije, nakon sastanka s liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a, Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Naglasio je da je optimističan nakon razgovora s bh. političarima, dodajući kako je shvatio da među njima postoji određena težnja da se postigne rješenje.

"Optimističniji sam poslije tih razgovora, nego što sam bio na početku. Ipak, vidite kakva je situacija u međunarodnoj zajednici i u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba da radi svoj posao, niko neće da ga radi umjesto vas", kazao je Lajčak, istakavši kako je primijetio da postoji želja da se nađe neko rješenje za zemlju.

"To ipak neće biti pobjeda jednih protiv drugih. Ono što NATO nudi je dobro za ovu zemlju", rekao je Lajčak, napominjući kako ipak razgovori o prihvatanju godišnjeg plana ne znače i članstvo u NATO-u.

"NATO nije u stanju da nudi BiH članstvo, ali mislim da je u interesu ove zemlje da poboljša kvalitet svojih oružanih snaga i kvalitet svoje saradnje s NATO-om", kazao je Lajčak.

Istakao je da pitanje proširenja Europske unije u ovom momentu nije toliko popularno kao ranije jer se Unija posljednjih 10 godina bavila svojim problemima.

"To su, prije svega, finansijska kriza, migracijska kriza, a sada i Brexit. EU sada rješava pitanje svoje budućnosti, budžet za sedam godina i formiranje novih institucija vlasti", rekao je Lajčak.

Naglasio je da bh. vlasti moraju ispuniti određene uslove i provesti reforme kako bi se približili EU.

"Za ulazak u EU neće biti prečica i olakšica", kazao je.

Konferenciji za medije su prisustvovali i šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton i Željka Šulc iz Odjela za odnose sa javnošću Misije OSCE-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije