Novi intervju pun gorčine: Kusturica i u novoj godini zaobilazi istinu

Radiosarajevo.ba
Novi intervju pun gorčine: Kusturica i u novoj godini zaobilazi istinu
Srbijanski režiser Emir Kusturica dao je intervju za Srnu u kojem je ponovio oštre optužbe na račun Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.

"Bakir Izetbegović nastavlja dosljedno ideje svog oca. Na istom su kursu, a istina o Bakirovoj viziji Bosne isplivala je prilikom pokušaja ubistva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici", rekao je Kusturica.

"To je Bosna u kojoj Srbi sebe ne bi mogli prepoznati. Dizajnirali su je čak bez srpskog jezika iz kog su rođeni ovi novi jezici, sa svojim novima imenima. Gdje smo mi tu? Gdje su tu Srbi?", upitao je Kusturica.

On je ukazao da "nije problem u tome što Latini, pravoslavni i muslimani žive zajedno".

"Naprotiv, pitanje je šta je većinski narod pred rat u Bosni nudio i šta poslije rata nudi tim zajednicama. Odbili su Miloševića da budu saveznici, a pravoslavnima su ponudili reprizu Drugog svetskog rata: Hajde da vas ubijamo, pa ćemo vam se na kraju pridružiti ako se desi da izgubimo, kao 1945. godine", rekao je Kusturica za Srnu.

Alija Izetbegović i njegovi saveznici su, ističe, oživjeli ideju o šerijatu i da bi "danas Sarajevo bilo multietnički grad to ne zavisi od ovih ljudi".

"Da je neko od Sarajeva htio da napravi multietnički grad, mogao je i u ratnom vihoru da zadrži Srbe i da ponudi rješenje a ne da ih po Kazanima ubijaju, pa da im iz grada ode 150.000 ljudi jedne vjeroispovesti. Da li je ponuda da ljude kao doktora Najdanovića skidaju gole i da ih javno, kao što su njemu učinili, sunete pa ubiju", rekao je Kusturica.

Osvrnuo se i na budućnost manjeg bh. entiteta.

"RS je ishodište jednog rata, a pitanje njenog opstanka je pitanje ličnosti. Ko je taj ko će je sačuvati, a da pritom atributi njene kulture budu sačuvan", rekao je Kusturica još jednom dokazavši da ne barata historijskim činjenicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije