Kurić: Radnici nemaju povjerenja u Sindikat, ali ja donosim reformu i promjene

Enes Hodžić
Kurić: Radnici nemaju povjerenja u Sindikat, ali ja donosim reformu i promjene
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Zgrada SSS BiH
Posljednja sjednica Kongresa Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine zaintrigirala je cijelu bh. javnost, posebno nakon što je sjednica prekinuta zbog, zvanično, nedostatka kvoruma, te SSS BiH ostao bez novog predsjednika.

Ipak, vrlo brzo brojni mediji su otkrili da se iza "nedostatka kvoruma" krije vrlo čudan razlog zašto su pojedini članovi kvoruma napustili Kongres, odnosno da je Kongres prekinut jer jedan od kandidata za predsjednika SSS BiH Selvedin Šatorović nije imao dovoljnu podršku za pobjedu.

To je, u intervjuu za Radiosarajevo.ba potvrdio i jedini Šatorovićev protukandidat, predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Redžo Kurić, kazavši kako je riječ o namještanju rezultata.

Radiosarajevo.ba: Koji je stvarni razlog zašto je Kongres SSS BiH prekinut i zašto ovo tijelo nije dobilo svog novog predsjednika?

Kongres je prekinut zbog nedostataka kvoruma , odnosno od 122 delegata Kongresu je prisustvovalo 114 delegata. Glasalo je 110 delegata. Po objavljivanju rezultata glasanja Kongres napuštaju predsjednik i potpredsjednik SSS koji je ujedno kandidat za predsjednika SSS BiH i član Radnog predsjedništva Kongresa, kao i njima odani delegati.

Radiosarajevo.ba: Zašto na kraju cjelodnevnog zasjedanja nije izabran novi predsjednik SSSBiH, posebno jer ste vi prema glasinama s kongresa bili ubjedljivi favorit?

Prema Poslovniku o radu Kongresa za svako izborno mjesto, dakle u Glavnom odboru, Nadzornom odboru ili za mjesto predsjednika, potrebno je imati 62 glasa , odnosno 50 posto + jedan dodatni glas . Rezultati su pokazali da sam osvojio 61 ili 53,5 posto glasova prisutnih delegata, odnosno povjerenje 55,45 posto delegata koji su glasali. Falio mi je jedan glas. Trebalo je obnoviti glasanje u drugom krugu, ali taj scenario nije odgovarao mom protukandidatu, te je on zajedno s aktuelnim predsjednikom SSS BiH napustio salu u kojoj se održavao Kongres. Ipak, nisu napustili zgradu što, samo po sebi, govori da nisu željeli glasanje u drugom krugu, jer su se bojali izvjesnog poraza.

savez_samostalnih_sindikata_kongres_sarajevo_fena1.jpg - undefined

Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH

Time su minirali i prekinuli Kongres te dali izjavu da nema kvoruma što nije tačno. Tačni je da nisu željeli nastavak iz njima poznatih razloga . Moje mišljenje je da su time željeli zadržati postojeće stanje i položaj bez obzira na iskazanu volju i želju ogromne većine radnika za njihovom smjenom i najavljenim promjenama u radu sindikata.

Radiosarajevo.ba: Kako ocjenjujete vaš, a kako rad vašeg protukandidata Šatorovića?

Rad gospodina Šatorovića ocijenio je Kongres, koji je ogromnom većinom odbio usvojiti finansijske izvještaje koje je on, kao potpredsjednik SSS BiH zajedno sa predsjednikom Bajramovićem pripremio i dostavio Kongresu na usvajanje. Čak su, u kongresnom materijalu, dostavili izvještaj Nadzornog odbora koji je predsjednik ovog odbora oštro negirao i rekao da ga on nije nikada sastavio niti potpisao.

Nasuprot ovakvim radnjama ja sam zaposlenik Srednjobosanskih šuma i obavljam poslove u skladu sa svojom stučnom spremom u finansijama . Moram napomenuti da u periodu od 25 godina kako radim u finansijama nisam imao niti jedan propust iako sam radio na rukovodnim radnim mjestima, stručnim radnim mjestima i u različitim branšama sa značajnim novčanim sredstvima, naprotiv iza mene je na svakom radnom mjestu i u svakoj kompaniji u kojoj sam radio ostala lijepa i uspješna poslovna priča što se može provjeriti . Ocjenu možete sami dati .

Radiosarajevo.ba: Da li postoje određene malverzacije prilikom odabira predsjednika?

Ja ne sumnjam u legalnost izbora. Napominjem da su izbori redovan proces svake četiri godine i da na tim izborima neko pobjeđuje , a neko gubi sve u skladu sa demokratskim principima . Ovo nije pitanje biti ili ne biti, radi se o redovnim aktivnostima, a rezultati su volja glasača te ih takve treba i prihvatiti 

domsindikata_RSA (13).jpg - undefined

Dom sindikata

Radiosarajevo.ba: Da li radnici mogu imati povjerenje u Savez samostalnih sindikata i osloniti se na njega? Šta su im najveći problemi u radu?

U ovaj postojeći SSS BiH radnici nemaju povjerenje niti u njemu vide oslonac, ali u reformirani i obnovljeni savez radnici će imati i povjerenje i pružit će podršku SSS BiH, jer ćemo ga vratiti radnicima i razvlastiti populiste. SSS BiH trebaju stručni i odani radnici i rukovodioci to ćemo pokazati u narednom periodu kako treba da izgleda sindikata: moderan, radnički, stručan i ravnopravan partner u socijalnom dijalogu sa ostala dva partnera .

Radiosarajevo.baKako komentirate odluku Šatorovića da se poveća minimalna plaća za 217 maraka, odnosno sa dosadašnjih 406 KM na 623 KM?

Primjena minimalne plaće za obračun plaća za sve radnike u jednom društvu bez obzira na složenost poslova, a trend pokazuje da će sve više ovakvih obračuna i isplata biti je društveno opasna. Ovakav sistem omogućen je lošim Općim kolektivnim ugovorom. Njegovom primjenom stimulira se siva ekonomija, isplate na crno, čime se narušavaju radnička prava kroz nemogućnost korištenja fondova koje radnici svojim uplatama finansiraju (PIO, Zdravstvo, Zapošljavanje) .

Moj program podrazumijeva primjenu Granskih kolektivnih ugovora u kojima su definirani platežni razredi i da se svi poslodavci zakonom obavežu na primjenu istih. Normalno, minimalni iznos mora biti veći od trenutnog, a koliki to je pitanje za socijalni dijalog. U jednom privrednom društvu takvih plaća ne smije biti više od 1 do 2. U mom preduzeću takvih plaća ima samo 0,1 posto, a prosječna nam je plaća blizu 1.000,00KM. To želimo uvesti kod svih poslodavaca u Federaciji BiH. To ćemo upornim i stručnim radom postići.

Ipak, 14. Kongres nije završio s radom, nastavak slijedi uskoro i nadam se da ćemo ovog puta pravično završiti ovu sjednicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije