Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu uskoro će biti u novom ruhu

S. H.
Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu uskoro će biti u novom ruhu
KONS / Gradačac
Kula Huseina-kapetana Gradaščevića u Gradačcu uskoro bi trebala biti obnovljena. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je milion KM za zaštitu i obnovu kule.

"To će biti prvo poslijeratno ulaganje u kulu", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Benjamin Bajraktarević.

Kako je rekao Bajraktarević, od Zavoda su zatražena sugestije za radove koji su na kuli interventni.

"Bedemi su u lošem stanju i popuštaju, a ugrožene su i kapi-kule", rekao je.

Prije početka izvođenja radova napravit će se plan intervencije za detaljnu obnovu i rekonstrukciju. Uz restauraciju pojedinih dijelova kule bit će obavljeno i arheološko ispitivanje što je veoma značajno jer je kula koja je zaštićena kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine poprilično neistražena.

Mnoge tajne kriju se pod zemljom kao što su: postojanje srednjovjekovnog grada, razni podzemni hodnici i kazamati (u jugozapadnom uglu grada) građeni u osmansko doba. Odnosno, historijat gradnje cjelokupnog utvrđenja je nepotpun.

Iako je milion KM mnogo novca, ipak neće biti dovoljno sredstava za obnovu cijelog prostora Starog grada Gradačca, ali Bajraktarević ističe da će uspjeti obnoviti najvažnije i najugroženije dijelove.

"Radovi su skupi i radit će se postepeno, a oskudijevamo i sa izvođačima radova", rekao je Bajraktarević.

Iz Zavoda smatraju kako bi najbolje bilo da novac bude dodijeljen Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona koja bi novac brže usmjerila u obnovu kule kako bi time uložila u razvoj turističke ponude na području Gradačca.

Već ranije smo pisali kako je na mjestu gdje je nekada bila gradačačka palanka 1756. godine izgrađena tvrđava, ali i cijeli kompleks Starog grada. Bila je to dobro organizirana utvrda snadbjevena sa 15 teških topova i opkopom. Od prvog gradačačkog kapetana Mehmed-bega do posljednjeg Huseina-kapetana izgradila se i tvrđava.

Vodovod je radi potreba tvrđave izgradio Murat-kapetan, jedan od najmoćnijih bosanskih kapetana i vrlo obrazovan čovjek svog vremena, naveli su ranije za Radiosarajevo.ba iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji su Stari grad Gradačac proglasili nacionalnim spomenikom BiH 2004. godine, a pod zaštitom države nalazi se još od 1962. godine.

Kada je Husein-kapetan Gradaščević došao na vlast, započeto je i obnavljanje kule. Najprije je Husein-kapetan dopremao ciglu iz Slavonije, ali kasnije je ona pravljena u ciglani u Orašju. On je u Gradačcu sagradio i sahat-kulu, kao i džamiju Husejniju.Iako je kula izgrađena prije nego što je Husein-kapetan Gradaščević došao na vlast, ona danas nosi njegovo ime.

S dolaskom Austrougara nastavljaju se radovi na gradačačkoj tvrđavi - grade se dva objekta prvobitne civilne namjene, zgrada suda i gruntovnica. 

Zgrada gruntovnice sagrađena je u blizini kule kapetana Huseina, a danas je u njoj smještena Gradska biblioteka, lokalna radiostanica, te muzej, dok je u zgradi suda koju je izgradila Austrougarska smještena stara gradačačka gimnazija. Iako je zgrada bila pod zaštitom države, uz nju je neadekvatno izgrađena fiskulturna sala.

"Na cjelokupnom odbrambenom kompleksu ima dosta oštećenja, izazvanih dugogodišnjim neodržavanjem i posljednjim ratom 1992. - 1995. godine", naveli su iz Komisije.

Bajraktarević nam je ranije navodio kako su, zbog toga što je primijećeno da se sahat-kula naginje, vršena preliminarna istraživanja i urađene mjere kako bi se sahat-kula učvrstila. Renovirana je kula, te kapije na ulazu u utvrdu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije