Vlada KS: Nalaze možete uraditi u privatnim klinikama i laboratorijima uz povrat novca

Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Nalaze možete uraditi u privatnim klinikama i laboratorijima uz povrat novca
Foto: Pixabay / Ilustracija

Obavještavaju se osiguranici Zavoda zdravstvenoga osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) da u narednom periodu mogu dobiti uslugu laboratorijske dijagnostike u svim privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima u KS uz refundaciju troškova, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Dodaje se da laboratorijske usluge osuguranici mogu dobiti uz zdravstvenu knjižicu i uputnicu porodičnog ljekara ili ljekara specijaliste o potrebi navedenih usluga, a sredstva utrošena za dobijenu uslugu mogu refundirati kod ZZOKS, uz priloženi račun i uputnicu.

“Za iznos refundiranih sredstava, od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo umanjit će se naknada zdravstvenoj ustanovi koja je izdala uputnicu. Vlada Kantona Sarajevo se odlučila na ovakvu mjeru kako pacjenti ne bi trpjeli zbog štrajka radnika u zdravstvu koji je u toku”, pojasnili su.

Između ostalog iz Vlade KS poručili su da u skladu sa Sporazumom o utvrđivanju poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka, obavještavaju se pacijenti koji su dobili uputnice pod oznakom "cito" za  dijagnostičke pretrage od ljekara, da moraju tu zdravstvenu uslugu dobiti bez odlaganja.

"Kako Ministarstvo zdravstva KS raspolaže saznanjima da trijažu pacijenata sve češće obavljaju medicinske sestre. Naglašavamo da  trijažu pacijenata isključivo moraju obavljati ljekari a ne medicinske sestre – tehničari. Pozivamo pacijente koji imaju uputnice pod oznakom 'cito',  a onemogućena im je zdravstvena usluga ili je trijaža urađena mimo pravila, da žalbu proslijede resornom ministarstvu kako bi se protiv odgovornih pokrenuli zakonom predviđeni postupci", poručeno je iz Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije