Kravić: Liste čekanja manje jer je kupljen novi magnet od 2.700.000 KM

Fena
Kravić: Liste čekanja manje jer je kupljen novi magnet od 2.700.000 KM
Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Zlatko Kravić naglasio je danas da je izvođenjem građevinskih radova i nabavkom nove opreme ta bolnica postigla značajne pomake u kvaliteti i sigurnosti pruženih usluga.

Na godišnjoj konferenciji za novinare kazao je da u ovoj godini bolnica bilježi povećanje dobiti, koja je ostvarena kao rezultat stroge kontrole troškova poslovanja. Dodaje da će Opća bolnica ovu kalendarsku godinu završiti pozitivno, a najavljuje i smanjenje lista čekanja za određene dijagnostičke i terapijske metode.

Mnogo su, kaže, ulagali u opremu a malo manje u građevinske radove, a nada se da će do oktobra naredne godine biti urađena certifikacija kvalitete te bolnice. Pokrenuli su proceduru i za to da Opća bolnica dobije certifikaciju za pacijente s invaliditetom.   

IMG_20171226_113425.jpg - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

"Statistika pokazuje da smo dosta uspješna ustanova, po povećanju obima posla i investicijama", kazao je.

Kravić navodi i to da su, kao refleksija rada cijelokupne zdravstvene službe a uslijed značajnog obima i opterećenosti poslom nastale liste čekanja za određene dijagnostičke i terapijske metode.

Najduže se čeka na MRI dijagnostiku (oko devet mjeseci) a radi se, kako je kazao, u dvije smjene da bi se smanjile liste čekanja. Na CT dijagnostiku čeka se oko tri i po mjeseca, a na oftalmološke operativne zahvate (promjena leća) čeka oko hiljadu pacijenata i zakazuju se za juni naredne godine. Naravno, te liste čekanja ne važe za hitne slučajeve.  

"Liste čekanja bit će manje zato što su Vlada KS-a i resorno kantonalno ministarstvo osigurali  2.700.000 KM za kupovinu novog magneta, CT aparata i gama kamere na kojoj se rade scintigrafski pregledi Postupak nabavke pokrenut je krajem ove godine, a bit će završeni u 2018.", naglasio je direktor Kravić.     

Opća bolnica ima 588 zaposlenika od čega 412 zdravstvenih radnika. Primljeno je i 18 specijalizanata na čijoj edukaciji će nastaviti raditi. U ovoj godini bilježe povećanje realizacije gotovo kod svih indikatora (unutar specijalističko - konsultativne i bolničke zdravstvene zaštite, broj operativnih zahvata, povećanje broja poroda...) u odnosu na prethodne godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije