Kožul: Odluka CIK-a nije u skladu s presudom u slučaju "Ljubić"

Radiosarajevo.ba
Kožul: Odluka CIK-a nije u skladu s presudom u slučaju "Ljubić"
FOTO: Screenshot / Predrag Kožul

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“, ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

„Odmah ću reći da odluka CIK-a nije u skladu sa presudom Ustavnog suda o kojoj mi duže pričamo. Mi bismo bili zadovoljni odlukom CIK-a koja bi bila u potpunosti u skladu sa slučajem Ljubić. Mi smo govorili da CIK nije nadležan za donošenje ovakvih odluka, ali smo svjesni situacije u kojoj je CIK bio i pritisaka koji je vršen na njih. Donijeli su ipak jedinu moguću odluku. Jedina moguća odluka je bila ona koja se tiče posljednjeg popisa stanovništva“, kazao je Kožul.

Dodao je da je odluka usklađena sa izbornim zakonom.

„Što se tiče presude Ustavnog suda, ona nije u skladu sa presudom i mi ćemo u Parlamentu i dalje insistirati na izmjenama Izbornog zakona i insistirati na legitimnom predstavljanju naroda“, naglasio je Kožul.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije