'Kozarski vjesnik' odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu

Radiosarajevo.ba
'Kozarski vjesnik' odbio objaviti sjećanje na ubijenu djecu
Arhiv / Ilustracija
Lokalni list "Kozarski vjesnik" odbio je objaviti plaćeni oglas - sjećanje na nevinu djecu ubijenu u Prijedoru tokom rata u BiH.

Goran Zorić iz Centra za mlade "Kvart" iz Prijedora kaže kako će se zbog toga žaliti nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama.

"Već smo žalbu uputili Transparensiju, ujutro ćemo se obratiti Vijeću za štampu kao i ombudsmanu za ljudska prava", rekao je Zorić za novinsku agenciju Patria.

Zorić je nekoliko dana išao u redakciju Kozarskog vjesnika. Želio je objaviti sjećanje na ubijenu djecu. Namjeravao je oglas uredno platiti. Ipak, urednik lista to mu nije dozvolio.

Zorić objašnjava za Patriju da je uredništvo Kozarskog vjesnika grubo prekršilo Zakon o zabrani diskriminacije u BiH. Udruženje „Kvart“, čiji je član, tražit će da urednici zbog kršenja zakona snose posljedice. Kozarski vjesnik finansira se i dijelom iz gradskog budžeta.

Tokom etničkog čišćenja Prijedora 1992. godine vojska Republike Srpske ubila je 102 djece.  Među njima najviše je bilo bošnjačke djece, te nekoliko djece hrvatske nacionalnosti. Najmlađi ubijeni dječak Velid Seftić imao je tek dva mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije